Dobu zlatého věku grabštejnského panství, jeho tehdejšího majitele, právníka a šlechtice Jiřího Mehla ze Střelic. Součást noční prohlídky jsou i interaktivní hry a kvízy a navíc můžete získat jeden z klíčů potřebných k otevření 13. komnaty. Prohlídka se koná v sobotu 22. července od 20 do 22 hodin.

Pokud vás k prohlídce zláká spíš hrad Bezděz, vrátíte se po oba víkendové dny ještě dál v čase, než do renesance. Do 15. století, kdy v Čechách zuřily husitské války, ale hrad Bezděz byl symbolem královské moci v zemi, která neměla krále. "Posádka je připravena hájit hrad i proti obávaným husitským válečníkům. V průběhu soboty a neděle uvidíte středověké vojáky, dozvíte se něco o středověkých zbraních a zbroji, také vám předvedeme ukázky soubojů se středověkými zbraněmi," zve mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová. Začátky vystoupení v 11.00; ve 12.30, ve 14.00 a v 15.30 Představí se šermíři ze skupiny Tartus Česká Lípa. Vstupné: dospělí 80 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 220 Kč.

Zámek Frýdlant si na víkend připravil mimořádné otevření hradní věže s nádherným výhledem . A bitva bude i na zřícenině hradu Trosky, kde se odehraje víkend v duchu bitvy se Švédy, chybět nebude noční ohnivá show a překvapení nakonec. "Baterky s sebou," upozorňuje mluvčí. Večerní akce na Troskách se koná od 19 do 22 hod. Vstupné: plné 130 Kč, snížené 90 korun.