Prosinec svádí k bilancování. Jak hodnotíte letošního rok Českolipského dětského sboru?
Ano, bilancovat můžeme, nicméně se rád dívám dopředu a mám již plnou hlavu dalších plánů. Letos se sboru podařilo dosáhnout hned několika velmi zajímavých a postupných met. Především to byl jeden z největších úspěchů vůbec, a to na festivalu v New Yorku a Carnegie Hall, kde jsme dosáhli na úplné maximum. Daří se nám naplnit také projekt, kdy zapojujeme děti ve věku 3-5 let a pravidelnou činností rozvíjíme zásadně jejich hudební, estetické a pěvecké nadání. V neposlední řadě zmíním poměrně náročnou přípravu na Vánoce, kdy máme připravený program na čtyři zcela odlišné projekty.

A ještě něčím byl tento rok ojedinělý, a to rozpočtem. Letos se budeme blížit k částce okolo jednoho milionu. Tady je třeba poděkovat zejména Městu Česká Lípa za finanční podporu, velmi si jí vážíme. Dále Libereckému kraji, obcím v okrese Česká Lípa a mnoha dalším partnerům. Bez nich bychom nemohli zvládnout vše, co jsme chtěli. Věřím, že vynaložené prostředky do naší činnosti jsme zúročili ve vzorné reprezentaci.

Co považujete za největší úspěch?
Největší úspěch zdůrazňuji v posunu osobnostního chápání hudby u dětí. Jsem obecně značný kritik a maximalista v práci s dětmi, ale musím vše kombinovat s přístupem a předáváním energie tak, aby to fungovalo. Chci tím říci, že zvukově je sbor na značně vysoké úrovni a zejména barva hlasu se neuvěřitelně změnila. To, jak děti udělaly výrazný posun vpřed a s jakým zápalem spolupracují je ten největší úspěch.

Jaké akce vás do konce roku ještě čekají?
Od září jsme měli přibližně 20 koncertů a v tuto chvíli Jdeme tzv. do finále. Ve čtvrtek zpíváme se zpěvačkou Bárou Basikovou od 17.00 hodin na náměstí v České Lípě, v pátek 22. prosince. vystupujeme v živém vysílání ve Snídani s Novou a ten samý den je ještě hlavní koncert od 18.00 hodin se symfonickým orchestrem Camarata z Liberce, kde uvedeme ojedinělý cyklus českých koled v nádherné aranži Jiřího Temla. Na tento koncert před domácím publikem se těším opravdu velmi moc a to myslím, že mluvím za všechny. Zapojíme se také na Půlnoční mši svaté, kdy zpíváme „Hej mistře“. O půlnoci ten samý večer na náměstí chceme tradičním Půlnočním zpíváním zapojit veřejnost. Rok 2018 startujeme také velmi zajímavě. Jsme vybráni na lednový finálový Gala festival do Řecka v Karpenisi.

Kolik má soubor v současné době členů?
V současné chvíli aktivně zpívá okolo 150 dětí rozvrstvených do několika oddělení.

Kdo vybírá členy souboru?
Všechny děti vybírám osobně. U dětí od 3 do 5 let věku nejde o klasický výběr, tam děti přihlašují rodiče a jediným kritériem je komunikace, chuť a zájem o hudebně pohybovou činnost.

Jak často sbor nacvičuje a vystupuje?
Každé z přípravných oddělení zkouší jednou týdně, v Koncertním sboru dvakrát, nebo dle potřeby. Letošní rok odhaduji na přibližně 40 koncertů.

Co všechno obnáší práce sbormistra?
Hlavní je chuť a schopnost rozumět dětem a mládeži. Občas je třeba být v jejich světě. Vše ostatní je klasická manažerská činnost. Nejsme profesionální těleso, tudíž vše si zařizujeme sami. Mám kolem sebe mnoho zapálených lidiček, bez kterých taková porce záběru by nešla vůbec zvládnout. Důležitá je i osobní invence. Každý sbormistr si musí říci, kolik osobního času chce této činnosti věnovat. A také jestli vůbec. Logicky to odnáší osobní život. Já osobně odhaduji, že sboru věnuji okolo patnácti hodin týdně a v době koncertů, jako teď před Vánoci – daleko více.

Práce sbormistra ale také obnáší tu radost, když slyšíte od dětí pozitivní reakce na mnohdy těžké zkoušky. i radost z toho, že je o sbor zájem i dalekým přesahem hranic, kde sbor působí. Také radost z toho že rodiče dětí spolupracují a podporují je. Je třeba si uvědomit, že při takovém vytížení, které máme, nemají členové sboru příliš osobního času. Vážím si toho.

Je nějaké místo (nebo akce), kde vystupujete opravdu rádi a často se tam vracíte?
Já bych tu rovinu posunul. Důležité je, kam vlastně chceme směřovat a na co sbor reálně má. V konkurenci dalších zájmových činností, studia, či žákovských povinností připravuji takový program, aby byl značně atraktivní a měli jsme před sebou vždy nějaký horizont. Nemusejí to být vždy zahraniční koncerty Pokud ale mám odpovědět na otázku, tak před domácím publikem.

Dá se říci, že je nějaký směr, kterým sbor vedete?
Ano. Je to vnitřní rozměr skladby, který přenáším na děti.