Vyznavači letních hudebních festivalů a kapel zvučných jmen se v pátek a sobotu sjedou ke vsi Bezděz, kde se koná závěrečný díl už šestnáctého ročníku festivalu Hrady CZ, letos pod názvem Hrady CZ Light. Vypořádat se musí s platnými „covidovými“ požadavky státu, ale i s méně přívětivým počasím. Známá kulturní událost přispěje poslední prázdninový víkend k ještě komplikovanější dopravní situaci v regionu.

„Po loňské pauze se na festival moc těším, hlavně na kapely Divokej Bill a Rybičky 48. Snad se nevyplní zatím nepříliš dobrá předpověď počasí. I tak si ale určitě s partou užijeme super víkend. Věřím, že ani nutná hygienická opatření nás nebudou nijak omezovat, bývá tam dostatek prostoru a člověk se nemusí nijak mačkat, když o to nestojí,“ řekla držitelka vstupenky Petra Skalková z Českolipska.

Silnice u Jestřebí svádí k hazardní jízdě
Silnice u Jestřebí svádí k hazardní jízdě. Nebezpečné předjíždění skončilo smrtí

Organizátoři vyhlášeného podniku, na který se sjíždí lidé ze všech koutů ČR, slibují všestrannou připravenost na bezproblémové zvládnutí festivalu. „Celkově je festival realizovaný v menším rozsahu než za standardních okolností, což je dané vládními covidovými opatřeními. Maximální možná povolená kapacita je sedm tisíc lidí. Více jich tedy není možné do areálu vpustit,“ sdělil Deníku jeden z hlavních organizátorů Michal Šesták.

Podle něj je k dispozici dostatečně veliké parkoviště pro několik tisíc automobilů i rozsáhlý sortiment občerstvení. „Stanování je možné ve VIP kempu, VIP kempu PLUS nebo na ploše určené pro volné stanování,“ informoval Šesták. Festivalový areál v pátek otevřou ve čtyři hodiny odpoledne, v sobotu pak v 10:30. Prostor bude rozdělený do dvou sektorů a každý bude mít k dispozici samostatný vstup. Majitelé vstupenek z předprodeje mohou jít rovnou k těmto vstupům.

„Areál je letos otevřený již dvě hodiny před začátkem programu. Prosíme všechny, aby vyrazili s dostatečným předstihem. Stát nám nařizuje kontrolovat bezinfekčnost návštěvníků, tedy ukončené očkování, prodělanou nemoc v posledním půl roce nebo jakýkoliv negativní test. Kontrola těchto potvrzení nějaký čas zabere,“ apeloval Šesták. Pokud návštěvník nebude mít žádné z těchto potvrzení k dispozici, může se na místě nechat před vstupem na festival zdarma otestovat.

Bezděz, festival Hrady CZ , 2019.
Divokej Bill, Mig 21, Mirai. Festival Hrady CZ startuje pod Bezdězem v pátek

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se podle vyjádření ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Jany Pilnáčkové právě kvůli uvedeným požadavkům během konání festivalu na Bezděz vypraví. „Kontroly plánujeme, zaměřené budou především na dodržování mimořádných vládních opatření,“ řekla Pilnáčková. V pohotovosti zůstanou také policisté.

Policisté dohlédnou zejména na dopravu. „Po dobu festivalu se zaměříme na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Bezpečnostní opatření, které by se podobalo těm z minulému víkendu, v souvislosti s tanečním beach open air festivalem Mácháč, neplánujeme,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Vlastní festival je stranou od samotné vsi, a tak jeho konání život v obci nějak negativně neovlivní. Podle tamního místostarosty Víta Svatoše ani tento víkend neočekávají žádné výraznější komplikace. „V minulosti po dobu jeho konání se takové dny nevymykaly z běžných prázdninových dnů, které tu místní obyvatelé zažívají,“ konstatoval představitel obce s tím, že zátěž lze očekávat ve spojení s rušnější dopravou. „Počet přijíždějících aut tady bude samozřejmě znatelně vyšší, ale většina návštěvníků festivalu do obce nepřijde,“ řekl Svatoš. Větší koncentrace lidí může zvýšit tržby zdejším podnikatelům s občerstvením. Jak potvrdil místostarosta, obec získává jen poplatek ze vstupného.

Novoborská sklárna Egermann. Archivní foto
Sklárna Egermann z Nového Boru je v insolvenci, dluží přes 70 milionů

Hudební festival je sice ve svém názvu i propagaci spojen s gotickým hradem Bezděz, který vévodí krajině, nicméně koná se od něj zhruba dva kilometry daleko. Podle zkušeností z minulosti se ovšem na větší nápor hudebních fanoušků o prohlídku nemůže spolehnout. Přesto mohou v sobotu lidé s festivalovou vstupenkou vidět hrad zdarma. „Během festivalu provoz nijak neomezujeme, prohlídky budou, ale z předchozích let víme, že v čase festivalu je návštěvnost u nás spíš nižší,“ přiznal kastelán hradu Kamil Seidl.

Podle něj stále mnoho lidí neví, že se hudební svátek neodehrává mezi hradbami Bezdězu. „Nemáme s tím vlastně nic společného,“ zmínil kastelán. Doplnil, že letošní turistická sezona je slabší, podobně jako na jiných památkových objektech v kraji. „I když proti zámkům má Bezděz výhodu otevřeného areálu, není návštěvnost tak silná jako v letech před covidem. Spousta lidí volá a má obavy, se v opatřeních nevyzná, ztrácí se v nich a tak aby nejeli zbytečně, si cestu raději odpustí. Fungujeme ale úplně v pohodě. Aby se lidé příliš nekumulovali v jedné skupině, nasadili jsme více prohlídek,“ uvedl bezdězský kastelán Seidl.

Kdo vystoupí?
V rámci pátečního a sobotního programu vystoupí Divokej Bill, Rybičky 48, Tomáš Klus, Mirai, Mig 21, No Name, Pokáč, Visací zámek, Xindl X, UDG, Support Lesbiens a Sebastian.