Vysokou návštěvnost si zatím vesměs pochvalují správci kulturních památek na Českolipsku. Od návštěvy hradů, zámků či muzeí turisty neodrazují ani vysoké teploty a zajímavá místa regionu hojně vyhledávají.
„Nemůžeme si stěžovat, například jen během svátků na začátku července navštívilo hrad kolem pěti a půl tisíce lidí,“ říká kastelán hradu Bezděz Jan Juřička. Na hrad, který se nachází na šestisetmetrovém kopci, stoupali návštěvníci po kilometrové strmé cestě i během tropických dní.
Stejně tak lidé rádi vymění pláže a koupaliště za výlet na hrad Houska. „Během horkých dní chodí nejvíce lidí ráno a později odpoledne. Řekla bych, že letos jsme na tom s návštěvností zatím lépe než v loňském roce,“ sdělila nám jedna z pracovnic Housky. Velkým lákadlem jsou také noční prohlídky hradu, které zde probíhají každou sobotu. „Někdy dorazí jen třeba čtyřicet lidí, ale byly dny, kdy noční prohlídky přilákaly i tři stovky návštěvníků,“ dodala.
Kromě prohlídek po setmění zde několikrát během letních měsíců pořádají jarmarky. Ten nejbližší proběhne již tento víkend. Nejen Houska však láká turisty na netradiční prohlídky a akce. Příval návštěvníků očekávají na Bezdězu příští víkend, kdy se pod hradem uskuteční velký hudební festival.
Speciální prohlídky chystá na nadcházející týden například na zámku Lemberk. Týden na lemberské věži se koná od 31. července do 5. sprna. „Kromě vyhlídky na Jablonné v Poještědí a Lužické hory, budou mít návštěvníci možnost seznámit se s nejstarší gotickou částí hradu a jeho historií,“ uvedla kastelánka Lemberku Renata Černá.
Zajímavá bude jistě i prohlídka hladomorny, která se v hloubce tří a půl metrů nachází pod samotnou věží.