Chile v Jablonci, nebo Amerika v Liberci? To nejlepší ze současné světové jazzové scény, nebo koncert tradiční chilské hudby promíchané s jazzem, rockem a popem v podání kapely Pascuala Ilabaca y Fauna, která se vůbec poprvé a na jediném místě představí u nás? Takové dilema budou mít fanoušci dobré hudby. Oba koncerty jsou ve čtvrtek 11. července a oba zdarma.

Nové vydání Týdeníku Českolipsko.
Nový Týdeník Českolipsko: O vaření piva či úspěchu vsi Svojkov

Liberec se tento týden zařadí mezi šestici měst, kam světoznámý jazzový kytarista a zakladatel dnes už rovněž světoznámého festivalu Bohemia JazzFest Rudy Linka přiveze výběr nejlepších jazzmanů planety. Z celkem 13 jazzových formací se v Liberci představí tři.

Jako první tu zahraje Ondřej Konrád a jeho kapela Gumbo. Ta vzala svůj název z vydatné polévky z New Orleans, ve které se smísí vše dobré. „Pražské Gumbo do své směsi vkládá blues, jazz, funk, rock, fusion, ale také alternativní country a další žánry,“ vyjmenoval kvalitní přísady Ondřej Konrád známý například ze spolupráce s Lubošem Andrštem, Peterem Lipou, Ivanem Hlasem či kapelami Wanastovi Vjecy nebo Druhá tráva.

Hned po něm se na scéně s kulisou liberecké radnice představí další zástupce české hudební scény Martin Brunner a jeho Band. „I když jejich hudba stále patří do kategorie jazz, nezapře rockové vlivy, které dokonale a nezaměnitelně reprezentuje kytara Tomáše Fuchse, baskytara Rastislava Uhríka a bicí Romana Víchy,“ upozornil na stránkách festivalu jeho zakladatel Rudy Linka.

Letní slavnosti v Dubé proběhly 6. července na počest jubilea zdejší čestné občanky, zpěvačky Evy Pilarové
FOTO, VIDEO: Eva Pilarová slaví jubileum. Legenda zazpívala své hity v Dubé

Tradiční třešničkou na jazzovém dortu bude letos v Liberci americká zpěvačka Patricia Cathcart Andress a kytarista William Charles „Tuck“ Andress, kteří vystupují pod názvem Patti a Tuck. „Patti, známá pro svou význačnou schopnost dotknout se svým hlasem lidského srdce, vyzařuje tu něžnou, vyváženou, avšak silnou grácii gospelové zpěvačky. Tuck musí přemýšlet i svojí pokožkou, když očekává ty tisíce hudebních signálů, které musí během vystoupení zaslat svým deseti prstům,“ popsal virtuozitu obou interpretů Linka. Bohemia JazzFest odstartuje v 17.30. Patti a Tuck vystoupí ve 20.30.

VOODOO, STŘEDOMOŘÍ A BALKÁNSKÉ DECHNO

Pokud zvolíte tuto variantu a oželíte koncert chilské kapely v Jablonci, může vám být útěchou fakt, že do konce prázdnin si pro vás jablonecké Eurocentrum na své letní scéně připravilo přes dvě desítky neméně kvalitních koncertů. Hned za týden, 18. července, se tu představí kapela složená z muzikantů z Francie a Haiti hrající tradiční voodoo, trash-rock a blues-rock. „Voodoo je způsob, jak zůstat pozitivní. Negativita je stav mysli a brzdí vás. Vytváří strach,“ připomněla zpěvačka kapely Moonlight.

Sucho. Ilustrační foto.
Starosta zachraňoval zahrádkáře v Ralsku před suchem

O týden později vystřídá psychedelické tóny hudba ovlivněná Středomořím v podání italské zpěvačky Marie Mazzotty. „Do Jablonce dorazí v rámci turné s mladým madagaskarským akordeonistou Brunem Galeonem a repertoárem zaměřeným na tradici jižní Itálie a Středozemí ovlivněnou současným soundem,“ upozornil hudební dramaturg jabloneckého Eurocentra Jan Ocilka.

Ve čtvrtek 1. srpna rozhýbe jabloneckou hudební i taneční scénu balkánské „dechno“ v podobě kapely Mr. Žarko. „Žarko Jovašević vyrostl kousek od malého městečka Guča, kde každoročně probíhá legendární Guča Trumpet Festival. Když se pak přestěhoval do multikulturního Berlína, začal psát vlastní svěží a kosmopolitní písně pro svou novou kapelu Mr. Žarko,“ upozornil Ocilka. Během srpna se pak v rámci Jabloneckého hudebního léta představí třeba irský písničkář David Keenan a mnoho dalších interpretů i žánrů.

TRÁVA ZMODRÁ, STRUNY ZAZVONÍ

A tečka na závěr pokud nejste právě milovníky jazzu nebo hudební alternativy a ctíte naopak čistokrevný bluegrass importovaný z USA nebo jeho českou variantu z Moravy, pak si v kalendáři zatrhněte dvě data. Prvním je neděle 21. července, kdy v Jablonci zahrají Poutníci, druhým je 28. červenec, kdy vystoupí kapela Rapidgrass z amerického Colorada.

ČESKÁ LÍPA – CHRASTAVA. V minulé sezóně se v krajském přeboru utkaly proti sobě oba exdivizní týmy. Zatímco Chrastava tápala ve druhé polovině tabulky, Arsenal (v pruhovaném Kaňkovský) se prokousal do divize zpět ze druhé příčky.
V divizi bude vedle Velkých Hamrů ještě Česká Lípa