Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že v Liberci uvidíme na jednom místě taková jména světového umění, jako jsou Giorgio de Chirico, Pablo Picasso, André Masson, Jean Dubuffet, Alberto Giacometti, asi bych se zasmál. Navíc třeba v Praze jsme zažili občas výstavy, které slibovaly více, než nabídly. A najednou je v Liberci výstava, která bude jednoznačně hitem léta.

HELMUT KLEWAN, ZAPÁLENÝ SBĚRATEL

Výstava by ovšem nebyla, nebýt sběratele a majitele sbírky Helmuta Klewana. Mnichovský galerista měl prestižní galerie ve Vídni a v Mnichově, kde uspořádal na 400 výstav. Od konce devadesátých let se věnuje sběratelství jen pro radost. Zní to jako dokonalý příběh milovníka umění.

Galerie - lázně.
Galerie trhala rekordy

Z AUGSBURGU A VÍDNĚ DO LIBERCE

Jeho sbírka byla vystavena tento rok v Augsburgu a ve vídeňském Belvederu. Dodejme, že nebýt rovněž dobrých vztahů liberecké Oblastní galerie s Kunstsammlungen und Musseen Augsburg, těžko by se takový projekt v Liberci uskutečnil. Na výstavě uvidíme více jak 150 děl od 60 autorů, z nichž mnozí jsou v Čechách vůbec poprvé! A nejsou to ledajaká jména. Kromě již zmíněných jsou na výstavě zastoupeni např. Salvador Dalí, Francis Bacon, Arnulf Reiner, Henri Michaux, vídeňský akcionista s kresbami s vyostřenou sexuální tematikou Günter Brus, Kurt Schwitters, ale i skvělí, u nás ne tak známí uznávaní umělci jako Christian Ludwig Atterse, Maria Lasnig ad.

DIVÁCKÉ HODY

Kdo toužil konečně spatřit plátna a grafiky ikon moderního umění 20. století, bude v liberecké galerii uspokojen. „Název výstavy je jen zkratkou, na výstavě je skutečně plejáda těch nejvýraznějších známých umělců, výčet umělců je mnohem větší a návštěvníci uvidí také méně známá jména, která je překvapí svou kvalitou,“ říká ředitel Oblastní galerie Liberec a kurátor výstavy Jan Randáček.

Dá se říci, že je to pro libereckou galerii podobný „zářez“, jako byla před lety vynikající výstava Albrechta Dürera. Ta pocházela také ze soukromé sbírky. Když jsem procházel výstavou, která se ještě instalovala, věděl jsem, že na Klewanovu sbírku půjdu vícekrát.

Čtvrteční vernisáži byl přítomen i Helmut Klewan.