Vystupovali tam Beatles, Led Zeppelin nebo Karel Gott. Do slavné Carnegie Hall v americkém New Yorku, kam je těžké se dostat, natož si tam moci zazpívat, nyní míří Českolipský dětský sbor.

Neuvěřitelné se stalo skutečností, když se sbormistr Petr Novák dozvěděl zprávu, že jeho svěřenci byli vybráni, aby reprezentovali na jednom z nejprestižnějších festivalů dětských sborů v New Yorku. Již tuto sobotu odlétají děti z Českolipska na možná nejzajímavější cestu v jejich životě.

NERVOZITA

„Jedná se o pěveckou soutěž. Z každého kontinentu je vybrán jeden sbor, který bude reprezentovat se svým uměním a skladbami, které jsou blízké jak regionu, tak celé oblasti," popsal Petr Novák, který sbor řídí více než dvacet let.

Na soutěž vyrazí 25 zpívajících dětí ve věku od jedenácti do osmnácti let, a to na celých osm dní. „Momentálně se nám hlavami honí dva aspekty, nervozita i obrovské nadšení. Já jsem se ještě těšit nezačal a děti nejsou až tak nervózní, protože si neuvědomují, jak významná událost to je. Návštěvu takto významného místa ocení až v budoucnu, to je u dětí běžné," uvedl Novák.

Vodní hrad Lipý.
Českolipský hrad Lipý o víkendu obsadí kníže a Knížák

Na misi do Spojených států má sbor připraveno přibližně třicet skladeb, soutěžních jich bude pět. „Soutěž proběhne 15. a 16. června a vybrali jsme na ni záměrně skladatele jako například Antonína Dvořáka, který historicky v New Yorku působil, ale i lidový folklor a české lidové písně, protože to je to, s čím se umíme prezentovat," vypráví sbormistr. Na soutěži se bude hodnotit hned několik aspektů, například interpretace, barva hlasu, dýchání, kázeň i estetika.

TRÉNINK

„První zprávy o tom, že bychom se mohli této události zúčastnit, jsem měl v prosinci, kdy mi přišla zpráva, že se rozhoduje mezi naším a nějakým francouzským sborem. Potvrzení, že jsme to nakonec my, přišlo na konci února, a tak nás čas s přípravou dost tlačil," popisuje Petr Novák.

Děti proto zkoušely častěji než obvykle a probíhala i víkendové soustředění. „Jedeme tam s tím, že nic není dokonalé a my nejsme stroje. Chceme z toho mít radost a tu předat i dál," doplňuje sbormistr.

Sbor do Ameriky neletí pouze soutěžit, ale hlavně potěšit. Vystoupí tam také na české mši.„Záštitu v New Yorku nad námi převzal tamní generální konzulát České republiky, který také připravil dva koncerty pro krajany žijící dlouhodobě v New Yorku. První se uskuteční v pondělí a druhý v den odletu. To zpíváme na české mši a následně máme samotný koncert v kostele," upřesňuje Petr Novák.

FINANČNÍ POMOC

Náklady na akci se pohybují v částce přes jeden milion korun. Českolipský dětský sbor ze svých peněz mohl uvolnit 500 tisíc. „Bez pomoci sponzorů by to určitě nešlo. Velké díky patří také městu Česká Lípa, okolním obcím a městům, potažmo Libereckému kraji, za jejich podporu," dodal Novák.

Z Českolipska na cestu přispěly Volfartice, Svojkov, Žandov a Horní Policie. Finanční podpora byla ale důležitá také od rodičů dětí, které se vystoupení zúčastní.

Zmenšená řeka z betonu a kamení už týden láká malé i velké na pláži rekreačního areálu v českolipské Dubici.
Vodu pro zábavu si musí napumpovat

Krátce o Českolipském dětském sboru: Sbor zahájil svou činnost 1. ledna 1994. Pravidelně koncertuje u nás, i v zahraničí. Z litevského Kaunasu si dívky z koncertního oddělení přivezly v roce 2012 třetí místo z mezi národního Festivalu duchovní adventní a vánoční hudby Cantate Domino. Do pěveckého sboru chodí okolo 130 dětí. Sbor od založení vede sbormistr Petr Novák.