Její slavnostní křest a autogramiáda autora Luboše Y. Koláčka se uskutečnil v úterý v restaurantu Ajeto v Novém Boru. „Není to cestopis, ale jsou to sesbírané pověsti a příběhy. Kraj Lužických hor, Podještědí i Podralska znám, ale nepopisuji v něm své cesty," uvedl pro Deník Luboš Koláček.

Autor pochází z Brna, ale většinu života prožil v Praze a k Českolipsku ho pojí osobní kontakty. Ostatně i v knize o Lužických horách se objeví svérázný šaman a známý hudebník Vladimír Václavek, který zakotvil ve Vlčí Hoře ve Šluknovském výběžku a na novoborském křtu měl na starosti jeho „kulturní složku". „Je to můj dlouholetý kamarád," říká o Václavkovi Koláček.

Slavnostní křest a autogramiáda autora Luboše Y. Koláčka proběhla v úterý v restaurantu Ajeto v Novém Boru. Kniha nezavede čtenáře jen do Lužických hor, ale do celého jejich pomezí, takže do jejího záběru spadlo i Podještědí či Podralsko. Kromě Vladimíra Václavka přiblíží také příběh aristokrata mezi výtvarníky Michala Vitanovského, slavného skladatele Bedřicha Smetany, ruralisty Františka Křeliny či spisovatelky českého venkova Karoliny Světlé.

Luboš Y. Koláček zavádí čtenáře také na mnohé z místních hradů, hrádků, měst, městeček a tvrzí Jablonné, Grabštejn, Lemberk, Vartemberk, Milštejn, Žitavu, sklářský Nový Bor či Kamenický Šenov a mnohé další.

Autor nezapomněl ani na rozhledny. Na Hvozdu, Jedlové, Dymníku a Tanečnici i ty novější na Ještědu nebo Na Stráži ve Sloupu v Čechách. Nechybí ani zajímavosti z historie pivovarnictví a ve Varnsdorfu ochutnáme pivo z místního pivovaru. A potom, budeme-li mít štěstí, můžeme potkat i horské trpaslíky, strašidelné psy, krvavé přízraky a jiná místní strašidla.

„Během autorského čtení bych rád četl i vyprávěl o příbězích spojených se sklářstvím, o tom, co mimořádně zajímavého jsem se dozvěděl, když jsem naposledy navštívil sklářské muzeum v Kamenickém Šenově," přiblížil před křtem Koláček.

Slavnostní křest a autogramiáda autora Luboše Y. Koláčka proběhla v úterý v restaurantu Ajeto v Novém Boru.