Třeba mongolská inženýrka z České Lípy žije na severu Čech už 34 let. „Mongolci jsou velmi pracovití, hrdí, přátelští, ale i velmi důvěřiví,“ charakterizovala svůj národ žena, která nyní pracuje jako tlumočnice. Na 6. ročníku Festivalu cizinců žijících v kraji je se svou rodinou poprvé. V modrém kroji nabízí mongolské národní jídlo smažené taštičky. Spolu s ostatními zkouším i slaný čaj s mlékem. 

MÁME CO NABÍDNOUT

„Chtěli jsme ukázat, že tu žijeme, a co můžeme ostatním nabídnout,“ říká žena z Mongolska. Asi největší mongolská komunita v kraji podle ní žije na Českolipsku, zhruba 700 lidí.

Jak chutnají jiné kraje? Letní festival cizinců se vrací už pošesté

Právě obohatit ostatní o něco ze svých zvyků i kultury je hlavním smyslem akce, kterou pořádá Komunitní centrum Kontakt ve spolupráci s radnicí. Česká společnost je totiž velmi náchylná dívat se na cizince ze zemí mimo západní Evropu skrz prsty. Naslouchat klišé a přejímat zjednodušené názory bez vlastní zkušenosti s těmito lidmi. Proto je Kontakt už šest let vyvádí z uzavřených rodinných komunit a nabízí většinové společnosti příležitost osobního setkání. V době, kdy nacionalisté posilují, je to důležitější než jindy.

VEMTE ROZUM DO HRSTI 

„Říkáme lidem, aby vzali rozum do hrsti. Že lidé, kteří přišli z jiných zemí a kultur a jsou ochotni přijímat naše hodnoty, nás mohou jen obohatit,“ říká šéf Kontaktu Michal Dufek. Přes jídlo a tanec je to podle něj ta nejlepší šance o sblížení. Na jevišti nastupují vietnamští hudebníci, pod nimi tančí muži v dračích maskách. Lidé tleskají a útokem berou stánky s občerstvením. Je totiž zdarma.

Léto ukončí festival cizinců

„Nenávisti je v poslední době nějak moc. Nejen mezi státy, ale i mezi lidmi vůbec,“ říká muž středního věku v černém tričku, který se představuje jako Roman Šterling. Na akci je už počtvrté. „Takovéhle setkání, pochopení toho druhého, je podle mě strašně důležité,“ dodává.

„Nálada ve společnosti není v poslední době dobrá, opravdu nese nádech xenofobie a toho populisticky využívá řada politiků,“ dodává Michal Dufek, který je jedním z 15 signatářů petice proti xenofobii.

Hudební festival Hrady CZ zakončil své putování pod Bezdězem.
Bezděz opět roztančí obří mejdan

PROHLÁŠENÍ 

Stejnojmenné prohlášení podepsalo včera 15 signatářů provolání proti xenofobii. Patří mezi ně například náměstek primátora Ivan Langr, knihkupec Martin Fryč a filozof Jan Šolc, herec Tomáš Dianiška nebo zpěvák Pauli Garant nebo ředitelka DFXŠ Jarmila Levko. „Šíření nepřátelství člověka k člověku, zejména k odlišně se projevujícím menšinám, se postupně stává i jedním z významných témat politického souboje o hlasy voličů. Považujeme za alarmující, pokud se proti tomuto víru předvolebních kampaní neozývá varovný hlas z tradičních demokratických stran, ani z úst vysokých ústavních činitelů, prezidenta republiky nevyjímaje. Ba co víc, jejich okázalé mlčení či dokonce tichý souhlas snad v obavě ze ztráty voličské přízně rostoucí projevy extrémismu jen legitimizují, podporují a pozvolna je činí normou. Extrémní přestává být extrémním. A to může být pro naši společnost a její další směřování zhoubné. Sama historie nám je ostatně příkladem i poučením, že podobný hon na odlišnost může nakonec vést až ke zmechanizované velkovýrobě mrtvých,“ zní v prohlášení.