V druhém týdnu jeho organizátoři nabízejí tři klasické koncerty a jako bonus koncert Dana Bárty a Robert Balzar Tria, který se odehraje hned následující pondělí.

Prvním z trojice klasických večerů tohoto týdne bude tradiční svatováclavský koncert, který se stejně jako v předcházejících letech uskuteční v kostele sv. Vavřince v Jezvé. Zde vystoupí v pátek 28. září od devatenácti hodin Schola Gregoriana Pragensis pod uměleckým vedením Davida Ebena s programem nazvaným Čeští světci v nebeském Jeruzalémě.

Jak napovídá podtitul koncertu, večer bude oslavou a poctou českým světcům: svatému Vojtěchu, svaté Ludmile a svatému Václavovi. Kromě toho zazní i religiózní zpěvy věnované svatému Martinovi a Panně Marii.

Samotný soubor Schola Gregoriana Pragensis netřeba divákům festivalu Lípa Musica dlouze představovat. Unikátní seskupení věnující se interpretaci gregoriánského chorálu provází diváky jednotlivými ročníky od samotného počátku festivalu. Tento hluboce religiózní žánr existuje téměř tisíc let a jeho základy byly položeny za vlády franského krále Pipina III. Krátkého. Od této doby však gregoriánský chorál prošel různými stylovými proměnami a adaptacemi.

Schola Gregoriana Pragensis se věnuje nejen konzervativnímu pojetí chorálu, ale do svého repertoáru nezřídka v minulosti zařazovala novátorské postupy a nečekané hudební fúze s jinými styly a muzikanty.

Schola míří i do Žitavy

Pokud není Jezvé pro někoho dostatečně exotickou kulturní destinací, nabízí se mu v rámci letošního ročníku ještě jedna možnost uslyšet tento soubor. S programem zaměřeným na zpěvy české a německé reformace vystoupí Schola Gregoriana Pragensis ještě 26. října v německé Žitavě.

Další z již obvyklých zastavení festivalu se odehraje v sobotu 29. září od dvaceti hodin v kostele sv. Barbory v Zahrádkách. Na malebném místě se během tradičního koncertu při svíčkách představí s violoncellovým recitálem Tomáš Jamník. Tento vynikající virtuos se hře na violoncello věnuje od svých pěti let.

Později studoval na HAMU a svá studia lemovaná četnými hudebními úspěchy završil na Universität der Künste Berlin u prof. Jens Peter Maintze. Jeho dosavadní kariéru lemují mnohá prestižní ocenění, mezi kterými nechybí vítězství v soutěži Pražské jaro z roku 2006, Cena Českého rozhlasu, Cena Olega Podgorného, Cena Nadace Gideona Kleina, Cena Nadace Pro Harmonia Mundi a další.

Gabriela Demeterová.V současné době Tomáš Jamník vystupuje v České republice i v zahraničí na sólových recitálech, v komorních uskupeních i jako sólista s významnými orchestry. V roce 2010 byl navíc přijat do Karajanovy akademie v Berlíně, v rámci které od září 2010 pravidelně vystupuje jako člen Berlínské filharmonie.

Starý známý festivalu

Během sobotního večera zazní jedno z nejznámějších a nejhranějších děl pro sólové violoncello, kterým jsou Suity od Johanna Sebastiana Bacha, z nichž bude během večera uveden výběr. Bach napsal dílo během svého kapelnického působení v Köthenu kolem roku 1720.

Právě zde nalezl kvalitní tvůrčí podmínky a během tohoto období vznikla jeho stěžejní díla, mezi která patří Braniborské koncerty nebo právě Suity pro sólové violoncello.

Víkendový program zakončí další starý známý festivalu Lípa Musica. V neděli 30. září od sedmnácti hodin vystoupí v České Lípě v bazilice Všech svatých kytarista světového renomé Pavel Steidl společně s fenomenální houslistkou Gabrielou Demeterovou.

Na programu večera bude výběr ze sonát houslového génia Nicola Paganiniho. V hudbě Jany Obrovské dojde k naplnění dialogu kytary a houslí a této ženě je věnována i skladba Pavla Steidla s názvem A ty taky jdi do Ithaky, s níž uchvátil interpret diváky Lípy Musicy před dvěma lety v Novém Oldřichově.

Dan Bárta v Novém Boru

Kromě toho bude na programu večera sonáta Berounka, kterou italský kytarista a skladatel Carlo Domeniconi věnoval přímo Gabriele Demeterové a Pavlu Steidlovi a skladba Historie tanga (Café 1930, Night Club) od Argentince Astora Pantaleóna Piazzolly, který je považován za zakladatele tzv. nového tanga. Slibovaným bonusem po druhém festivalovém týdnu bude koncert Dana Bárty a Robert Balzar Tria, který bude hostit v pondělí 1. října od devatenácti hodin Městské divadlo v Novém Boru.

V programu nazvaném Theyories zazní osobitá adaptace skladeb od Stinga, Björk, Jamiroqui, Simply Red, Led Zepelin a dalších. Spojení všestranného Dana Bárty s Robert Balzar Triem slibuje dokonalý jazzový zážitek a tento ryze akustický volný projekt bude příjemným osvěžením z klasického festivalového záběru. 

Tomáš Cidlina