Říjnovou nabídku 15. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica uzavřel benefiční koncert pro Nadační fond Ozvěna, na němž hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+ vystoupili v kostele Mariä Himmelfahrt v saském Schirgiswalde, a jehož výtěžek ve výši 19.382,- Kč byl věnován malé nedoslýchavé Elišce a její rodině pro nákup sluchadel.

Na listopad připravila Lípa Musica tři poslední koncertní setkání. Prvním z nich bylo ve čtvrtek setkání s legendou v Městském divadle v Novém Boru. Festival se stal jedním ze zastaveních turné Poslední recitál Marty Kubišové. Doprovodný program k hlavní klasicko-hudební linii festivalu tak letos představil retrospektivní koncert mapující životní kariéru této mimořádné osobnosti české kultury, který byl již řadu měsíců vyprodaný.

Předposlední festivalový projekt, který patnácté narozeninové menu Lípy Musicy nabízí, bude věnován nejlepším talentům českolipské Základní umělecké školy. Mladí žáci se mnohdy poprvé představí na velkých koncertních prknech a navíc budou mít možnost spolupracovat i s renomovaným hostem. Koncert s výmluvným podtitulem Má to smysl! Proběhne v úterý 8. listopadu v Jiráskově divadle v České Lípě.

Po úspěchu loňské premiéry tohoto projektu, na kterém festival Lípa Musica a Základní umělecká škola v České Lípě spolupracovali s klavíristou Petrem Maláskem, v letošním roce do České Lípy zavítá populární zpěvák Dan Bárta, který se již sám koncertně na festivalu v minulosti několikrát představil.

Těmi hlavními hvězdami večera však budou žáci instrumentálních i pěveckých oborů, kteří představí široký repertoár od klasické hudby až po jazz a populární kusy. Sólově zazní klavír (Anežka Marková, Magdaléna Policerová), lesní roh (Michaela Melichová) i trombon (Lukáš Pavljuk) i lidský hlas (Sára Kadlecová), českolipskou ZUŠ však budou reprezentovat i Soubor zobcových fléten, kytarový soubor Golden Strings, Klarinetové či Saxofonové kvarteto nebo pěvecké duo Marie Němcová, Karolína Wildmanová. Program vyvrcholí vystoupením českolipské chlouby, kterou je Jazzová farma.

Oslavy 15. výročí festivalu završí 10. listopadu dlouho očekávaný galakoncert České filharmonie, která se po 45 letech vrátí do Liberce, a to ve spolupráci se světově proslulým dirigentem Semjonem Byčkovem a francouzským klavírním duem sester Labéqueových. Tóny Čajkovského Manfreda a Poulencova Klavírního dvojkoncertu tak završí letošní oslavy Lípy Musicy. Po dlouhých jednáních, a hledání termínu se tak podařilo připravit událost minimálně severočeské kulturní sezony, která hudební nabídku Liberce přiblíží světovým metropolím.

Spojení České filharmonie a dirigenta Byčkova za poslední sezóny vešlo již v obecnou známost a dočkalo se pozitivního ohlasu. Unikátní klavírní sesterské duo do České republiky zavítá po 20 letech od jejich pražskojarního debutu v roce 1996. Na závěrečný koncert festivalu, který je příslibem události severočeské kulturní sezóny, je k dnešnímu dni v prodeji posledních 30 vstupenek!