O víkendu se uskuteční závěrečný koncert, který bude současně i koncertem pro Liberecký kraj, i česko-německý epilog v Drážďanech.

V sobotu se v libereckém Šaldově divadle představí jeden z našich nejlepších současných pěvců, který se těší nebývalému světovému renomé, basbarytonista Adam Plachetka. „Na příležitost pozvat jednoho Adama Plachetku jsme čekali více než dva roky. V odborných kruzích se o něm mluví jako o nejlepším mozartovském barytonistovi své generace, a proto jsem se rozhodli jej právě v tomto repertoáru představit i festivalovému a zejména libereckému publiku,“ říká ředitel festivalu Martin Prokeš.

Pěvce doprovodí těleso spjaté s osobností Radka Baboráka, uměleckého garanta festivalu, Pražští komorní sólisté, kteří jsou současně i festivalovým tělesem. V ryze mozartovském projektu se taktovky ujme sám Radek Baborák. Koncert je dlouhodobě vyprodaný.

Závěr v Drážďanech

V neděli se pak Lípa Musica definitivně uzavře netradičním epilogem. V drážďanském Hofkirche se uskuteční bohoslužba celebrovaná litoměřickým biskupem Janem Baxantem a drážďansko-míšeňským biskupem Heinrichem Timmereversem. Tu hudebně doprovodí Schola Gregoriana Pragensis a varhaník Jaroslav Tůma. Od 19.30 bude pokračovat koncert zmíněných umělců s programem Antica et moderna.

Koncert je benefiční a jeho výtěžek bude věnován na podporu aktivit Nadačního fondu Ozvěna, který podporuje sluchově hendikepované děti, mladistvé a jejich rodiny. Do Drážďan je stále možné se vypravit, vstupné je dobrovolné. Festival zajišťuje i autobusovou dopravu, kde jsou poslední volná místa.

K festivalovému epilogu Martin Prokeš říká: „Za možnost představit Lípu Musicu poprvé drážďanskému publiku, vděčíme Generálnímu konzulátu v Drážďanech konkrétně generálnímu konzulovi doktoru Kudělovi. Ten přišel s nápadem propojit Lípu Musicu s Dny české a německé kultury. Třešničkou nad tímto projektem je skutečnost, že výtěžek ze sbírky, která proběhne při tomto koncertu půjde na podporu činnosti Nadačního fondu Ozvěna, který pomáhá dětem a jejich rodinám, kterým vstoupil do života sluchový handicap.“