Česká Lípa se stane jedním ze zastavení společného evropského turné rezidenčního souboru Schola Gregoriana Pragensis a japonského souboru Gjosan-rjú Tendai Šómjó, které nese název Blízké hlasy z dáli. Mimořádný koncert se uskuteční v pátek 20. května od 19 hodin v českolipské bazilice Všech svatých. Pro návštěvníky je navíc připravena beseda s umělci, která proběhne před koncertem. Vstupenky jsou ještě v prodeji.

„Jeden z nejnaléhavějších úkolů dnešní doby spočívá v mezináboženském dialogu. Vývoj posledních let i dní ukazuje, jak významnou roli tento aspekt lidské komunikace představuje a navzdory rozumovému a technickému rozvoji stále zůstává klíčový. Ignorování této sféry lidské osobnosti a komunikace vede nejen k ochuzení kultury, ale i k vzájemnému odcizení. Setkání dvou odlišných kultur, které se neděje v duchu konfrontace, ale dialogu, je nesmírně obohacující pro obě strany, zvláště je-li využit univerzální jazyk překračující všechny hranice hudba," říká David Eben, umělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis.

Záměrem mnichů školy Tendai a souboru Schola Gregoriana Pragensis se již v roce 2000 stalo vytvoření dialogu dvou duchovních kultur na základě repertoáru buddhistické a křesťanské tradice. Tato meditativní setkání se zaměřují jednak na zajímavé kontrasty v pojetí hudebního výraziva, současně chtějí představit i určité prvky, které jsou přítomny v obou tradicích, tedy v gregoriánském chorálu coby nejstarším liturgickém zpěvu křesťanského západu, a zpěvech šómjó, které dodnes tvoří důležitou součást liturgie klasického proudu japonského buddhismu.

Unikátní projekt Blízké hlasy z dáli se po osmi letech opět vrací do svého srdce, města České Lípy.

Koncert doprovodí beseda ze zástupci japonského souboru Gjosan-rjú Tendai šómjó, která se uskuteční 20. května od 17. hodin v prostorách Vlastivědného muzea v České Lípě. Beseda je volně přístupná.

Lucie Johanovská