Rapující básník Lipo alias Jonáš Červinka se do povědomí veřejnosti dostal s formací BPM a svou provokativní písničkou Pozdravy z Liberce. Nyní vydává svoje sólové cédéčko, na kterém se s ním představí i spousta jeho hostů. Deska obsahuje i hit Ležím v tvé blízkosti, který nazpíval se zpěvačkou Debbi.

Nová deska vyjde již zítra 6. dubna a raper s přáteli a hosty k ní v ten samý den pořádá v libereckém baru Golf u Severočeského muzea menší „release party“, kde zahraje DJ, budou se prodávat CD a bude se pít a konverzovat. Party začíná od 18 hodin.

Chystáte svou první sólovou desku. V čem bude jiná než ta s formací BPM (Básníci před mikrofonem)?

Je jiná hlavně v tom ohledu, že vše bylo podle mých představ a není výsledkem kompromisu, který je u společného projektu vždy nutný. Jinak stylově navazuje na poetiku BPM, ale jsou zde i nově společenská témata, která na deskách BPM chyběla. Celkově jsou songy sdílnější a otevřenější vůči posluchači než staré písně BPM.

Kdy deska vyjde a kdy se dostane na pulty obchodů?

Deska vychází 6. dubna a ten den bude k dostání na pultech hudebních obchodů. V pondělí by pak měla být dostupná i elektronicky přes iTunes.

Kdy Vás mohou fanoušci v nejbližší době vidět?

Nejprve 28. dubna Ústí nad Labem, 2. června v Benátkách nad Jizerou, 9. června v Brně, 16. června na festivalu Votvírák a křest desky pak proběhne v Liberci v druhé polovině června. Chci, aby si lidé mohli desku v klidu naposlouchat.

Proč jste na nové desce navázal spolupráci právě se zpěvačkou Debbi?

Protože si jí cením hlavně jako zpěvačky, která disponuje na české poměry neobvyklým a nezaměnitelným hlasem. Jinak jsme se ale více poznali už dřív, když jsem režíroval videoklipy k jejím songům.

Spolupracujete na nové desce i s jinými umělci?

Desku jsem pojal jako komplexní záležitost. Po hudební stránce je výsledkem práce vícero lidí. Objevují se na ní liberečtí talenti, jakými je Ondřej Turták alias ODD a Kenny Rough z BPM, ale i zkušený muzikant a producent Martin Ledvina, jenž byl producentem desek Debbi nebo Anety Langerové. I za mikrofonem se ale vystřídá více hostů. To se týká jak rapu, tak zpěvu.

Změnily se vaše texty a styl rapování z dob, kdy jste začínal s BPM?

Textově jsem se mnohem více otevřel než dřív a nehalím svojí lyriku tolik do víceznačných metafor. Souvisí to i s proměnami v mém životě. Dřív jsme byl v rámci tvorby obklopen samotou a čekal jsem jako každý mladý „umělec“ na vyslyšení. Dnes jsem starší a mám přece jen více nadhledu. Jinak ale stále platí, že mám jasnou představu o čem má smysl psát a mluvit a té se také držím. Zbytečnostem, které řeší většina ostatních raperů, se obloukem vyhýbám. Pořád mě zajímají velká témata lásky, mezilidských vztahů, existence, svobody, společnosti.

Plánujete teď vystupovat spíše sólo nebo i s Básníky před mikrofonem?

Teď pravděpodobně více sólo, vzhledem k tomu, že mi právě vychází deska a singl se zpěvačkou Debbi úspěšně boduje na rádiích a v televizi.

Se svými fanoušky hodně komunikujete přes facebook. Dá se říct, že si je tím hýčkáte?

Myslím, že dnes je to skoro pro začínající umělce povinnost. Internet dal hudebníkům možnost být v těsném styku se svými fanoušky a já tu možnost myslím pozitivně využívám.

Co berete jako zásadní moment ve své kariéře? Kdy jste se začal „proslavovat“?

Zásadní moment byl, když jsme přišli jako BPM s konceptem propojení hip hopových beatů a poetických textů, což bylo absolutní novum. Další důležitý moment byl úspěch našeho singlu Chill, který nás dostal do povědomí mnoha lidí. Pro mě jako sólo umělce je důležitý úspěch singlu s Debbi. Žádný český raper nebyl v situaci, že by jeho song byl tak hraný v rádiu a televizi. Stojím si za tím, že se mi to povedlo pomocí vkusné tvorby.

Kdo Vám v tom nejvíce pomohl? Rodina, kamarádi, kolegové z BPM?

Když jsem se do práce na desce pustil, byl jsme na ní v podstatě sám a to byl pro mě nový a mnohdy lehce úzkostný pocit.

Často jsem pochyboval, jestli to co dělám někoho vůbec zajímá a jestli jsem si nedal moc vysoký cíl. Chtěl jsem natočit desku plnou velkých témat se songy, které by mohly konkurovat jiné kvalitní hudební produkci. Ve chvílích krize mi pomohli jak lidi, s nimiž jsem na desce pracoval, tak přátelé i rodina. Tímto jim moc děkuju za trpělivost i ve chvílích, kdy jsem byl prací tak pohlcen, že jsem v tu chvíli nemusel být tak vnímavý k jejich potřebám.

Máte nějaký rapový vzor? Vaše rapování se mi zdá odlišné od ostatních českých hip hoperů.

Nemám konkrétní vzor. Jestli ano, pak to jsou umělci a hudebníci, kteří dokázali v tom co dělají vyniknout a vydržet na vrcholu dlouho dobu, aniž by ztratili relevanci, nebo se naopak stali směšnými. Tohle vybalancovat je pro umělce ohromně těžká věc.

Váš nejdiskutovanější song jsou Pozdravy z Liberce. Stojíte si za těmi názory pořád, nebo se něco od té doby změnilo?

Stojím si za nimi pořád, jen se u mě objevila skepse nad přáním že „jeden hlas může něco změnit“. Strany se zcela jiným ideovým ukotvením se nakonec spojují nebo si vychází vstříc v rámci individuálního oportunismu. Začíná pak převládat pocit, že je jedno koho volíte. A to je špatné znamení pro demokracii. V krajích a obcích, kam není skrz média tolik vidět, to pak platí dvojnásob.

Šel byste do toho songu znovu, kdybyste si mohl teď vybrat?

Určitě. Nelituju ničeho.

Plánujete se dále angažovat v politice, ať už hudebně nebo více aktivně? Objeví se zase nějaký politický track na vaší nové desce?

Hudebně se i na desce něco objeví. Co se týká každodenní politiky, tak tam neříkám „ne“, ale momentálně mám spousty jiné práce a přece jen si myslím, že člověk by měl mít již něco za sebou, když se v ní hodlá angažovat. Jsem ale přesvědčen, že mladí lidé s ideály by měli do politiky vstupovat a nemýt si nad politikou ruce.

Jak vůbec vznikla vaše přezdívka Lipo? Je to podle těch bonbónů?

Z části: Vyrůstal jsem vedle továrny na Lipo v Ruprechticích. Definitivně jsem se pro pseudonym rozhodl až ve chvíli, kdy jsem se seznámil se starým čínským básníkem Li-Pem.

Co teď děláte? Studujete ještě nebo již pracujete?

Teď se nacházím v takovém složitém a rychlém období, kdy dokončuji studia na FF UK v Praze a píšu diplomovou práci, do toho jsem pracoval intenzivně na desce a jezdil koncerty s kapelou či režíroval pro různé interprety videoklipy.

Pozvánka:

LIPO

release party k nové desce

Kdy: pátek 6. dubna od 18 hodin

Kde: Golf bar Liberec

Co tam uvidíte:

K poslechu bude hrát DJ. Návštěvníci si mohou zakoupit novou desku rapujícího básníka Lipa. Bude se hlavně popíjet a konverzovat.

Video:

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube