Za účasti významných hostů se v českolipské bazilice Všech svatých sešly více jak dvě stovky návštěvníků, aby se zaposlouchaly do nevšedního spojení chorálu, renesanční hudby a anglického folku 50. let minulého století.  Letošní festival Lípa Musica odstartoval koncertem basisty a loutnisty Joela Frederiksena a jeho Ensemble Phoenix Munich. Němečtí hosté svým intimně laděným, neobyčejně kompaktním a originálním projektem, jemuž vévodil sametově hedvábný hlas Frederiksena, nadchli českolipské publikum k vřelému a dlouhotrvajícímu potlesku.

Inovativní nota, na kterou festival v letošním roce pro zahájení vsadil, přinesla festivalovému publiku zcela výjimečný zážitek a otevřela hlavní festivalovou řadu. Ta bude pokračovat v pátek 22. září v kostele sv. Petra a Pavla v Prysku, kde nabídne neotřelé spojení australského tradičního nástroje didgeridoo s lidským hlasem v programu složeném z mariánských písní z Kodexu Speciálník a odkazu Hildgerdy z Bingenu.

Operní pěvec Adam Plachetka vystoupí 11. listopadu v Liberci.
Lípa Musica: Špičkové umění přiveze festival i na vesnice

V sobotu 23. září bude na programu pocta H. I. F. Biberovi, rodákovi ze Stráže pod Ralskem, kterou letos složí Hana Blažíková za doprovodu Collegia Marianum. Koncert proběhne v kostele sv. Zikmunda ve Stráži pod Ralskem. V neděli druhý festivalový víkend uzavře populární vykročení k osobitému autorskému pojetí folklorní hudby, tak jak jej předvádí Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Oba koncerty Hradišťanu v Kamenickém Šenově jsou již vyprodané. Poslední vstupenky na zbývající zmíněné koncerty budou k dostání v pokladně před koncertem.

O uplynulém víkendu festival zavítal ještě do Zahrádek, kde vystoupila cimbalistka a zpěvačka Zuzana Lapčíková, a do Filipova u Rumburku, kde se představil Kühnův dětský sbor.