Tradiční „ČDP" odstartuje v hlavním programu domácí pecka letošního roku: Maratův Sade, hrát se v podání Divadelního klubu Jirásek bude od 19 hodin.

Celou přehlídku ale odstartují ještě předtím dvě doprovodné akce. Už dopoledne se bude v Jiráskově divadle hrát pro mateřské i základní školy. Pohádky do kapsy jim předvede pražský divadelní soubor Ty-já-tr.

V půl šesté bude vernisáží zahájena výstava Marka Douši, kreslíře, humoristy, spoluzakladatele časopisu Sorry a dlouhodobého přispěvovatele do časopisu Reflex. A po vernisáži už všechno vypukne „naostro".

100Vstupné na každé z představení hlavního programu Českolipského divadelního podzimu stojí symbolickou stokorunu. Diváci si ale mohou také zakoupit permanentku na všech osm hlavních představení za 450 korun. Hraje se každý den ode dneška do soboty.

V rámci hlavního programu nabídne Českolipský divadelní podzim hned osm špičkových amatérských inscenací a přiveze soubory mimo jiné z Prahy, Brna i Olomouce. Přehlídka vyvrcholí v sobotu mezinárodní předpremiérou slovenské inscenace Príbeh z Maconda, která bude mít slovenskou premiéru až po návratu z České Lípy.

Slovenské představení se českolipským ochotníkům podařilo domluvit při výjezdu na slavnou Scénickou žatvu v Martině. Divadlo „A" a jeho alternativní mladší bratr divadlo Shanti patří k absolutní špičce slovenského amatérského divadla.