Přípravy jsou v plném proudu. Víkendový program odstartuje páteční vernisáž výstavy obrazů a fotografií z Brazílie Miloše Vacíka v novoborském kině. Autor je známý především jako kapelník skupiny Tam-Tam Batucada a šéf první sambové školy v Praze.

„Letos dorazí do Nového Boru přímo z karnevalu v Riu, kde se účastní setkání sambistů z celého světa a získal tam za Tam Tam Batucadu cenu od mezinárodní organizace Samba Globo. Cena je za propagaci samby, brazilského karnevalu a kultury v České republice,“ říká za organizátory masopustu Ilona Rejholcová z Kultury Nový Bor.

V rámci vernisáže, která začne v pátek 9. března v 18 hodin, vystoupí vzácný host, brazilský houslový virtuóz Israel de França s kytaristou Petrem Vítem. Dopoledne se uskuteční hudební seminář pod vedením Miloš Vacíka „Rytmy Brazílie“.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit také na brazilské víno, kávu, nápoj bohů „maté“, kulinářské speciality či bubenickou show.

Večer bude zakončen premiérou brazilského filmu Milované město (Cidade Baixa), který je otevřeným a provokativním dramatem o milostném trojúhelníku v současném Salvadoru da Bahia.

Sobota bude patřit karnevalovému veselí. Masopustní a karnevalové masky se sejdou 10. března ve 13:30 u kina, odkud projdou centrem města na náměstí Míru.

Tam zahraje skupina Tam Tam Batucada, zatančí DTK Boráček, představí se Novoborské mažoretky a nebudou chybět artistické kousky Vagabundus Colective, se kterými poprvé vystoupí také provazochodkyně.

„Novinkou budou závody v běhu na starých lyžích na náměstí Míru. Do závodu se může přihlásit kdokoliv, kdo bude mít masopustní či historické oblečení a lyže s vázáním 75 mm a starším,“ zve závodníky Ilona Rejholcová. Na náměstí nebude chybět ani masopustní občerstvení.

Ilona Rejholcová