Woodstock nad Nisou, festival cover bandů, končí jedenáctým ročníkem, protože není finančně soběstačný. Vstupným se nevybere na honoráře kapel. V sobotu 23. června se rozloučí opravdu velkolepě. Koncert první kapely Motörhead Czech Republic revival začíná ve 14 hodin.

„Na poslední ročník jsme vybírali kapely se zvláštní péčí. Silným tahákem se jistě stanou Kiss Forever Band z Maďarska, kteří jsou považováni za nejvěrnější kopii populární skupiny," prozradil Jan Ocilka, programový vedoucí Eurocentra Jablonec nad Nisou. Deep Purple Revival Koberec Band ze Zlína.

Finální ročník revivalového festivalu nabídne sedm kapel a bude opět patřit hard rocku a heavy metalu.

Zájem posluchačů se každý rok mění

V posledních letech se návštěvnost festivalu zvedla. „Snažili jsme se zacílit na co nejširší publikum. V posledních dvou letech se nám podařilo zaujmout více lidí. Přišlo kolem pěti až šesti stovek," upřesnil Jan Ocilka.

Návštěvnická základna se ale každým rokem zásadně mění. To, co táhlo posluchače před pěti až deseti lety, je dnes propadák, přestože jde o legendární kapely, které jsou stále v povědomí a mají své fanoušky.

„V roce 2002 nebo 2003 jsme zažili historicky nejnavštěvovanější Woodstock nad Nisou. Přišlo skoro tisíc návštěvníků. Tehdy byli na programu třeba U2 Revival nebo Janis Jopline Revival. Podobný program jsme pak dali o pár let později a už zdaleka neměl takový úspěch. V posledních letech se snažíme zvát kapely, co hrají metal, heavy metal a hard rock. Tyto styly teď posluchače zajímají," vysvětlil dramaturg Eurocentra.

Na finálním ročníku sáhli pořadatelé pro vystupující i do zahraničí. Dva cover bandy přijedou z Maďarska, Megadeth Tribute Vortex a Kiss Forever Band, a jeden je zčásti americký Jimi Hendrix Revival. Dále se představí Led Zeppelin Revival Myst z Brna, pražský Black Sabbath Revival, Deep Purple Revival Koberec Band ze Zlína a Motörhead Czech Republic Revival z Havlíčkova Brodu a Plzně.

Tenhle Hendrix hraje pravou rukou

„Festival završí vystoupení českoamerického revivalu, průkopníka „tvrdé" kytarové hudby a hlavní hvězdy legendárního festivalu Woodstocku, Jimiho Hendrixe. Kytarista této kapely sice hraje pravou rukou a ne levou jako Hendrix, ale co jsem slyšel, tak je to naprostá špička," dodal Jan Ocilka za Eurocentrum.Black Sabbath Revival z Prahy.

Například Deep Purple Revival Koberec Band ze Zlína patří k nejstarším českým revivalům. Vznikl v roce 1991 jako pocta světové legendě Deep Purple. Revival hraje hlavně písně z vrcholných desek In Rock, Fireball, Machine Head nebo Who Do We Think We Are.

Kiss Forever Band z Maďarska patří k jedné z nejlepších kopií americké legendy. Cover band nevyniká pouze muzikou, ale nabídne i vizuální zážitek, protože jeho členové se strojí a líčí stejně jako jejich vzory.

Led Zeppelin Revival Myst se vůbec nesnaží vypadat jako praví Led Zeppelin, ale když hrábnou do strun, člověk má pocit, že se přenesl zpátky do sedmdesátých let.

Podoba zpěváka a kytaristy Stonefree Czech Experience - Jimi Hendrix Revival je neuvěřitelná. Vizuálně i zvukově. Jediným detail, kterým se liší, je to, že hraje pravou rukou. Ale to už bychom chtěli asi příliš.

Festival se uskuteční i za nepřízně počasí. Pořadatelé mají naplánovanou i mokrou variantu, při které budou kapely hrál ve velkém sále Eurocentra. Vstupenky si posluchači mohou zakoupit v předprodeji v síti Ticketstream nebo na pokladně Eurocentra za zvýhodněných 180 Kč.

Akce skončí zhruba v 23 hodin. Ti, co se budou chtít dále bavit, se mohou přesunout do Klubu Na Rampě na party podobného ladění rockovou Horečku sobotní noci, kde zazní hity od šedesátých let po současnost.

Čtěte také:

REPORT: Festival ukončila hvězda Woodstocku. Hendrix

WOODSTOCK NAD NISOU

festival revivalových kapel

Kdy: sobota 23. června od 14 hodin

Kde: Eurocentrum, Jablonec nad Nisou

Vstupné: 180 Kč, 197 Kč a 220 Kč

LINE-UP

14:00 Motörhead Czech Republic Revival (Havlíčkův Brod, Plzeň)

15:30 Megadeth Tribute Vortex (H)

16:45 Deep Purple Revival Koberec Band (Zlín)

18:00 Led Zeppelin Revival Myst (Brno)

19:20 Kiss Forever Band (H)

20:40 Black Sabbath Revival (Praha)

22:00 Jimi Hendrix Revival Stonefree Czech Experience (USA/CZ)

VIDEA

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube