Jak vidí současnou módu, doplňky a umění studenti liberecké vysoké školy, předvedou „třeťáci" z Katedry designu Technické univerzity v Liberci na tradiční přehlídce bakalářských prací Bakalaureáty ve čtvrtek 17. května v Severočeském muzeu v Liberci.

Vernisáž prezentace závěrečných bakalářských prací začíná v 16 hodin. Samotná výstava pak bude k vidění až do neděle 3. června.

Kolekce oděvů i bytový textil

Představí se studenti třech oborů Textilní a oděvní návrhářství, Návrhářství skla a šperku a Textilní návrhářství a technologie. Návštěvníci uvidí například kolekce oděvů inspirované sportem, ale i uměním Vincenta van Gogha či Andyho Warhola.

Výstava dále nabídne bytový textil a doplňky, například tapisérie, paravany, závěsy, povlečení, relaxační polštáře, přehozy a další.

„Má práce se jmenuje Špitze a je to variabilní oděvní a interiérová kompozice inspirovaná krajkou. Hlavním inspiračním motivem celé mé práce byla reinterpretace využití paličkované krajky. Šlo mi o alternativní spojení této tradiční techniky s moderními technologiemi. Na základě této myšlenky jsem vytvořila systém plstěných dílců, které vzájemným seskládáním vytvoří textilní kompozice," představila svou bakalářskou práci Daniela Chroustová (viz fotogalerie), která bude přehlídku moderovat.

Šperků a skla je méně, ale překvapí

„Zastoupení šperků a skla je tentokráte ve srovnání s předcházejícími lety méně početné, zato však mezi vystavenými díly najdeme objekty výrazné, jak svým pojetím nebo rozměry, tak i nečekanou filosofickou orientací, například socha v životní velikosti s názvem Myslím, tedy jsem (viz fotogalerie)," řekl kurátor výstavy Oldřich Palata.

Na přehlídce od 16 hodin se představí asi třicet studentů, každý předvede svou kolekci či dílko, na výstavě, která se slavnostně otevře po přehlídce, budou k vidění už jen některé modely a díla.

Králičí překážkový běh

„Moje bakalářská práce se jmenuje Na stole - změny povrchu jídelního stolu. Je to spíš konceptuální dílko. Všemu předchází zážitek z domova, kde se kuchal králík. Celá bakalářka je zamyšlením nad dřívějšími stravovacími návyky a dneškem, kdy králík už není jenom 'na maso' a 'na kožich', ale i jako mazlíček. Dovršením mého názoru bylo zjištění, že existuje sport pro králíky, kde mezi sebou závodí v překážkovém běhu. Králíky cíleně vystavují stresu, aby vydali lepší výkon, což je podle mého názoru ještě horší, než když je zabíjíme na maso," představila svou práci Žaneta Hanušová (viz fotogalerie).

Obor Textilní a oděvní návrhářství otevřela liberecká univerzita v roce 1992 a v roce 2002 ho rozšířila o studijní zaměření: Návrhářství skla a šperku.

„Výstavu pořádá katedra designu tradičně každý rok. Letošní výstava bude ale vzhledem ke kulatému výročí výjimečná," řekla Renata Štorová, vedoucí katedry designu s tím, že mimo jiné bude předána cena děkana a cena Nadace Preciosa za nejlepší bakalářské práce z oblasti textilní a sklářské tvorby.

Pozvánka

BAKALAUREÁTY 2012

tradiční přehlídka bakalářských prací studentů Katedry designu Technické univerzity v Liberci

Severočeské muzeum v Liberci

Přehlídka: čtvrtek 17. května od 16 hodin

Výstava: do neděle 3. června

Čtěte také

Bakalaureáty: móda, facebook socha i týraní králíci