Jízdu kočárem, hudbu, voňavé dobroty a bohatý program přinesou tento týden na Českolipsku hned dvě muzea v rámci Muzejní noci. Připojilo se také Centrum textilního tisku u vodního hradu Lipý v České Lípě.

Už dnes, v pátek 10. června od 17 hodin, mohou zájemci vyrazit na Muzejní noc do Kamenického Šenova. Místní Sklářské muzeum se celorepublikového festivalu zúčastní letos již poosmé. „Celá noc bude tentokrát věnovaná sto šedesátému výročí sklářské školy v Kamenickém Šenově," uvádí Helena Braunová, ředitelka šenovského muzea.

Stopovačka

Součástí programu, který začíná v 17 hodin, bude mimo jiné vernisáž nové výstavy letošních maturitních prací studentů místní sklářské školy. K vidění budou také ukázky rytí skla a kresby portrétů, výstavka dobových kreseb žáků školy, ale chybět nebudou i tradiční výtvarné dílny. Pro děti je připravena pohádka a od 20 hodin jsou v plánu koncerty kapel Zhasni a Disneyband.

Hra pro děti „na stopovanou" navíc propojí muzeum s šenovským kostelem, který bude v pátek večer otevřený v rámi akce Noc kostelů. Hra účastníky provede historií nejstarší sklářské školy světa a seznámí je s osobností prvního ředitele Jana Dvořáčka.

Muzejní noc proběhne v pátek také na netradičním místě, a to v Centru textilního tisku u vodního hradu Lipý. V průběhu noci si budete moci natisknout donesené tričko, šátek či jinou bavlněnou látku fluorescenčními barvami. Můžete se těšit na swingové skladby. Centrum bude otevřené od 19 do 23 hodin. Po zahájení se můžete těšit na pohádku a muziku od Dagmar Čemusové.

Cesta do pohádky

Tradičním účastníkem Muzejní noci je Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (VMG), které se zapojí už potřinácté. Jeho brány se otevřou v sobotu 11. června ve 20 hodin. A program bude až do půlnoci opravdu pestrý. Letošní ročník nese název Byl jednou jeden král. „Letošní Muzejní noc se ponese v lehce pohádkovém duchu. Nahlédneme do královského dvora a přiblížíme si tak představu, jak se mohl bavit třeba i král Karel IV., jehož 700. výročí narození letos slavíme," říká Jana Jermanová z oddělení propagace VMG.

Návštěvníci budou mít před vstupem do muzea možnost projet se českolipskými uličkami kočárem s koňským spřežením. Ve stálých expozicích muzea budou připravena pohádková zastavení s tvůrčími dílnami pro děti a prodejem řemeslných výrobků. Ti nejšikovnější budou moci za své snažení nahlédnout do královské pokladnice a možná si z ní něco i odnést.

V galerii si mohou malí i velcí návštěvníci poslechnout od 20.30 pohádku o Dračím království v podání Divadla Rolnička z Liberce a hned vedle na rajském dvoře propukne šermířské klání Rytířů lužických hvozdů a nebude tu chybět ani něco dobrého na zub.

Během večera se představí několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. Můžete se těšit na taneční vystoupení pražské skupiny Siderea. Jejich členky předvedou středověké tance vznešeně dvorské i hravě lidové, ale také cikánské. Budete-li chtít nahlédnout do svého osudu, využijete jistojistě zastavení u kartářky.

Zazní také hudba skupiny Řemdih a Lusatia consort a celým večerem budou provázet různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Velkým lákadlem bude mobilní půjčovna dobových kostýmů a fotoateliér Quisquis, ve kterém se můžete v takto zapůjčeném ošacení zvěčnit.

Do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru rozzáří ohňová show v amfiteátru muzea a celý muzejní večer završí od 23.00 vystoupení Jazzové farmy. Po celý večer nebude chybět bohaté občerstvení, čerstvě pražená káva, voňavé koblížky, cukrová vata, sýry a klobásky.