Naprosto unikátní výstavu, která kompletně představí středověké umění na Českolipsku, chystá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Výstava, jež bude zahájená 3. dubna, se může pochlubit hned několika nej a doprovázet ji budou přísná bezpečnostní opatření.

„Poprvé v historii muzea představíme veškerá díla románského a gotického umění na Českolipsku jak odborné tak laické veřejnosti souborně v kulturně, historicky a architektonicky cenném prostoru bývalého augustiánského kláštera,“ předeslal ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Exponáty jako dřevěné či pískovcové plastiky, madonny, kříže či ukázky práce uměleckých řemeslníků mají veřejnosti přiblížit, jaká ojedinělá díla ve středověku na Českolipsku vznikla. „Podařilo se nám sehnat opravdu všechny umělecké artefakty. Nejhodnotnější ukázky architektury z regionu představíme na nástěnných panelech,“ doplnil ředitel.

K vidění nebudou pouze exponáty z depozitáře muzea. Díla ze své sbírky zapůjčilo litoměřické muzeum a galerie, litoměřická diecéze, dominikáni z Jablonného v Podještědí či Národní památkový ústav v Liberci. „Rok jsme jednali o zapůjčení sbírek. Tak obsáhlou výstavu jsme ještě neměli a obávám, že již nikdy ani mít nebudeme. Patří do kategorie těch, kterým se říká, že jsou jen jednou za život,“ zhodnotil Zdeněk Vitáček.

Výstava, jež bude přístupná po celý letošní rok, si kvůli zabezpečení cenných uměleckých artefaktů vyžádá změny režimu v chodu muzea. Provázet ji budou velmi přísná bezpečnostní opatření včetně ostrahy.

Historie Lípy na fotografiích

Velkým lákadlem pro Českolipany jistě bude výstava, jež na více než padesáti historických fotografiích představuje denní život v České Lípě a okolí z konce 19. století. Tu bude možné navštívit od 7. března do 8. května v Maštálkově síni. „Kolekce vznikla z iniciativy tehdejšího spolku Excursionsclub, který se snažil fotograficky dokumentovat Českolipsko a současně chtěl vytvořit zásobu námětů na pohlednice, jež v té době byly v poštovním styku novinkou,“ přiblížil Zdeněk Vitáček.

Veřejnost mohla unikátní historické fotografie poprvé spatřit na přednášce Klubu přátel muzea loni v lednu. Měly takový úspěch, že jim nyní muzeum věnuje samotnou výstavu.

Lidé se mohou těšit i na to, že na fotografiích spatří Českou Lípu a okolí v 70. letech minulého století. Naplánovaná je totiž výstava věnovaná roku 1968 a následujícím letům normalizace. Zkrátka nepřijdou ani milovníci výtvarného umění.

Jedna z letošních nejrozsáhlejších výstav bude věnovaná obrazům, kresbám a olejům novoborského výtvarníka Iva Rozsypala. V polovině března pro změnu obsadí ambit práce žáků devíti základních uměleckých škol z celého Českolipska.