Hrad Housku letos již po dvanácté rozezní v sobotu 7. srpna hudba a zpěv v rámci festivalu Noc s hvězdami. Tento tradiční benefiční koncert organizuje po celou dobu jeho dlouholeté existence zpěvák a producent Martin France.

Jak prozradil, letošní ročník je zaměřen na zpívající herce a hrající zpěváky. Kromě dnes již tradičních hostů se letos představí i Petr Kotvald, Maroš Kramár, Chantal Poullain, Karel Štědrý, Pavlína Filipovská či Ruda z Ostravy.

Začíná se v pět

Koncertní maraton slibuje, stejně jako ten loňský, překvapení v podobě světoznámého umělce. „Novinkou je začátek vystoupení kapel, které nebude startovat v deset večer, ale hned po hlavním koncertu o hodinu dříve,“ upřesnil Martin France a doplnil, že už od pěti hodin na nádvoří pro návštěvníky vystoupí Two Voices, dvojice tvořená mezzosopranistkou Editou Adlerovou a šansoniérkou Janou Rychterovou, tedy velmi zajímavé spojení, které bude zároveň malou ochutnávkou před hlavním koncertem. Koncert pak otevře Martin Písařík a jeho kapela Akustik.

S benefičním koncertem jsou již několik let spojena jména jako Eva Pilarová, Jarek Šimek či Monika Absolonová. Jak řekl producent Martin France, spolupráce je dlouhodobá a umělci se na akci rádi vracejí: „Mezi skalní účinkující patří i moderátorská dvojice Slávek Boura a Markéta Mayerová. Sisa Sklovska se vrací na akci po šesti letech.“

Dnes již pravidelný festival Noc s hvězdami vznikl před jedenácti lety na pomoc s obnovou hradu Houska. Důvod konání akce zůstává stejný i po letech. „Stále je na hradě co obnovovat. Je to jako když si koupíte dům, pořád je na něm co dělat,“ řekl Martin France s tím, že není ještě hotové přízemí a první patro.

Vstupné se nemění

Během loňského ročníku vybrali skoro sto třicet tisíc korun. „Letos bychom byli rádi, kdyby se nám podařilo vybrat tu samou sumu, ale krize dolehla na všechno, a tak uvidíme, kolik se nám povede získat pro hrad peněz.“ prozradil producent. Za poslední ročníky se podařilo vybrat mezi sto dvaceti a sto padesáti tisíci, ale jak dodává France, návštěvnost nikdy nelze dopředu odhadnout.

Vstupenky už několik let stojí stejně. Podle slov organizátora a producenta se začínalo na devadesáti korunách, pak cena stoupla na sto a nyní se už několik sezón vstupenky prodávají za 300 korun. „V nejbližší době nechceme zvedat cenu vstupného,“ dodal M. France.

VE HŘE JSOU VSTUPENKY NA NOC S HVĚZDAMI! Soutěžní otázky najdete ve čtvrtek a v pátek v tištěném Českolipském deníku na straně 3.

Autor: Tomáš Mařas