Vladimír Komárek, Toyen, Jan Zrzavý, Mikoláš Aleš. Světoznámá jména domácích výtvarníků se objevují v seznamu těch, jejichž ilustrace během necelých 170 let doprovázely vydání asi nejslavnější české básně, Máje Karla Hynka Máchy.

Seznam ilustrovaných vydání básně je teď bohatší o nejnovější položku. Díky libereckému vydavatelství Kalendář Liberecka vychází v těchto dnech úplně nové vydání nejslavnějšího Máchova díla. Pro Českolipsko je o to zajímavější, že ilustracemi ho doprovodil místní výtvarník, Jiří Matula ze Sosnové u České Lípy.

Pohled ze zříceniny v Jestřebí

Rodák ze Zlína, kterého už v dětství fascinoval a ovlivňoval výtvarník a filmový režisér Karel Zeman, se na Českolipsko přistěhoval teprve před šesti lety z Prahy. Matula sem ale nepřišel jen „na důchod", Českolipsko ho rychle uchvátilo a ve své volné tvorbě se začal věnovat grafikám, zachycujícím Máchův kraj.

Vydání Máje• poprvé Máj vyšel 23. dubna 1836 v nákladu 600 výtisků
• druhé vydání vyšlo až v roce 1862, pak ale došlo k průlomu a do konce 19. století vyšel Máj celkem téměř dvacetkrát
• první ilustrované vydání vyšlo v roce 1865 s ilustracemi Bohuslava Kroupy, malíře, který později tvořil v USA i na Kubě
• Máj vyšel do letoška celkem 302krát, ilustrovaně 123krát

Aniž by věděl, že by jeho grafiky mohly někdy slavnou romantickou poému doprovázet, začal se o Máchovy vazby k Českolipsku a jeho zdejší putování zajímat. Šel v jeho stopách.

„Mácha prý rád sedával v Jestřebí na zřícenině. Když se tam dostanete, tak na všechny strany uvidíte nádhernou krajinu. Proto jsem se snažil zachytit například část krajiny směrem k Doksům, s mnoha kopci a Bezdězem v pozadí," popisoval už před dvěma lety, jak vznikala jedna z jeho grafik, která byla tehdy součástí jeho výstavy v Centru textilního tisku v České Lípě.

Do jeho prací se dostaly skály v údolí Peklo, tajemný Kamenný dům v Sosnové, pohled z hráze Novozámeckého rybníka, pohled ze Starých Splavů přes Máchovo jezero i krajina s domnělým Máchovým portrétem.

„Protože se ale neví, jak vlastně Mácha doopravdy vypadal, nazval jsem to jen obecně Poeta a poutník," dodával autor ke grafice.

Slavnostní křest nového Máje s ilustracemi „českolipského" autora proběhne už tento týden ve středu v Městské knihovně v Doksech. Na místě bude možné si novou knihu zakoupit a nechat si ji podepsat.

Kombinuje klasické a moderní techniky

Matula ve svém cyklu grafik k Máchově Máji zejména vyzdvihl filozofická témata, která báseň přináší, spojených s lidskou existencí i smrtí. „Dokázal je popsat velmi decentně, bez otřelých námětů. Máj s ilustracemi už vyšel mnohokrát a není jednoduché najít nový přístup," napsala o Matulově zpracování na přebalu nové knihy středoškolská učitelka Karolina Stránská.

Podle ní čistotě a atmosféře ilustrací napomáhá nový přístup, ve kterém Jiří Matula kombinuje klasické grafické techniky s moderním počítačovým zpracováním a digitálním tiskem.

Nové vydání Máje doprovodil ilustracemi výtvarník Jiří Matula ze Sosnové u České Lípy.Jiří Matula, grafik, ilustrátor, novinář• pochází ze Zlína, nyní žije v Sosnové
• v dětství ho ovlivnila práce výtvarníka a filmového režiséra Karla Zemana (Cesta do pravěku)
• vystudoval užitou grafiku na umělecko-průmyslové škole v Uherském Hradišti a později také žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky Karlovy univerzity
• pracoval jako grafik ve vydavatelství Naše vojsko
• jeho snem je ilustrovat Barona Prášila, doma má všechna jeho vydání
Křest knihy• proběhne ve středu 26. listopadu v 17 hodin v malé galerii Městské knihovny v Doksech
• knihu pokřtí vodou z Máchova jezera starostka Doks Eva Burešová
• součástí křtu bude hudební vystoupení žáků ZUŠ Doksy
• během akce bude možné nové vydání Máje zakoupit
• v Doksech právě probíhá výstava prací Jiřího Matuly