Výjimečné setkání s malířem Lubomírem Typltem a jeho bratrem spisovatelem a performerem Jaromírem připravila na zítřek 26. května Oblastní galerie v Liberci.

Dvě významné osobnosti české kulturní scény osobitým způsobem představí své autorské světy, které se u obou, ale u každého jinak, pohybují v širokém rozmezí mezi obrazem, slovem a hudbou. Beseda začíná ve Zlatém salonku v 17 hodin.

Bratrova výstava? To by byla protekce

„Nápad na uspořádání této besedy přišel spolu s výstavou Lubomíra Typlta „Kdo bydlí v srdečních komorách?“, která je u nás k vidění až do 12. června,“ objasňuje zrod akce Markéta Kroupová, kurátorka liberecké galerie. „Vzhledem k tomu, že jeho bratr Jaromír působil mnoho let jako kurátor liberecké Malé výstavní síně a později Galerie U Rytíře, nabídla tato výstava ideální příležitost k setkání těchto dvou umělců.“

Sám Jaromír Typlt k tomu dodává: „Setkání v Liberci je zvláštní v tom, že jsem tu dvanáct let působil, takže mě tu mnoho lidí osobně zná. Ačkoliv v galeriích, které jsem vedl, nechyběla ani současná malba, výstavu svému bratrovi jsem nikdy neuspořádal. A to především z toho důvodu, že by mohla na nezasvěcené působit jako „protekce“. Proto jsem rád, že si Lubomír cestu do Liberce vybojoval naprosto nezávisle, a to prostřednictvím účasti na přehlídkách Sculpture Forum a nyní díky pozvání Oblastní galerie.“

Černé stoly, káry – konkrétní krámy

Velmi rozdílné povahy, mnohdy protichůdné názory na umění a zdaleka ne jen automatické pozitivní reakce na dílo toho druhého slibují velmi zajímavé setkání. To bude o to výjimečnější, že se bratři na takovémto společném programu sejdou teprve podruhé.

„Obdivuji, jak Lubomír dokázal dodat až mytickou velikost věcem, mezi nimiž jsme oba vyrostli – myslím teď na ty káry, černé stoly, kropice a kostry kol. To jsou úplně konkrétní krámy, o které lze kolem našeho rodného domu v Nové Pace dodnes zakopnout,“ řekl Jaromír Typlt před několika lety v rozhovoru pro revue Souvislosti.

Hip Hop? Zkraje ten žánr otravoval

Jedním dechem však dodává: „Výtvarný výraz, ve kterém se Lubomír v období svých německých studií našel, jsem ze začátku těžko přijímal. Myslím, že jsme si oba potřebovali projít obdobím určitého neporozumění, aby se teprve potom mohlo ukázat, že přece jen existují témata, ve kterých se až překvapivě potkáváme.“ Zajímavý je i Jaromírův postoj a jeho proměna k další bratrově aktivitě – psaní textů pro hiphopovou skupinu WWW.

Podle vlastních slov, první kontakt s tímto hudebním žánrem, do kterého měl vstoupit, v něm bezmála vzbudil odpor. Představa, že by se jím měl zabývat, ho obtěžovala.

Postupně však v rapování začal tušit jakousi nevyužitou možnost, jak pracovat se spádem vět a rytmizací slabik. „Hip hop mě otravoval, teď mě láká jako experiment,“ říká Jaromír Typlt a navazuje: „Lubomír ve svých textech pro WWW přesměrovává to povinné hiphopové mletí o všem a o ničem někam úplně jinam, k jazykovým hříčkám a posunům významu. Učí rappery opravdu vnímat slovo. To je potěšující,“ uzavírá Jaromír Typlt a nastiňuje bohatost programu čtvrteční besedy, která začíná v 17 hodin ve Zlatém salonku Oblastní galerie v Liberci.