Velkou slávu chystají na sobotu 20. května v Kristiánově. Jeden a půl roku tu intenzivně pracovali řemeslníci a nyní je poslední dochovaný objekt sklářské osady opět chloubou jabloneckého Muzea skla a bižuterie. Slavnostní otevření bude mít podobu muzejní noci a na své si přijdou malí i velcí. Co tomu vše předcházelo a na co se mohou lidé těšit, prozradila ředitelka muzea Milada Valečková.

V muzeu i hodně budujete. Hlavní budova v Jablonci získá přístavbu, Kristiánov se změnil téměř od základu. Kdy se lidé mohou poprvé podívat?
Začínáme už v pátek Muzejní nocí v hlavní budově v Jablonci. Tam mimo jiné lidé na vystavených fotografiích uvidí, jak rekonstrukce Kristiánova probíhala. Hlavní program je v sobotu odpoledne. Od 16 hodin je připraven program se slavnostním otevřením chalupy, nové expozice a také naučné stezky Cestou jizerskohorských sklářů.

Osada není tak úplně na dosah, dojdou tam zdatní turisté nebo dojedou cyklisté. Co ti ostatní?
Velký kus cesty návštěvníkům ušetříme. Chráněnka a lesy nám vyšly vstříc. Pojede kyvadlová doprava mezi Bedřichovem k odbočce na Kristiánov. Zbytek, tedy dva a půl kilometru, už musejí zvládnou návštěvníci po svých. Musím ale upozornit, že autobusy jsou prioritně určeny pro malé děti, seniory a imobilní.

Liščí bouda v Kristiánově.Zdroj: Deník/ Petr Zbranek

Liščí bouda v Kristiánově

Co všechno je nové v chalupě a jejím okolí?
Největší změna je pochopitelně zrekonstruovaný objekt od základu. Na první pohled není změna veliká, ale to je účel u památkových objektů. Poznáte krytí střechy, bondský šindel tedy umělý novodobý materiál nahradil štípaný dřevěný smrkový šindel. Je vyměněné některé i roubení. Úplně nově je udělaná dřevěná přístavba, větší oproti dřívějšku. Tam najdou návštěvníci standardní sociální zařízení se splachovacím záchodem. Kanalizace je svedena do jímky, kterou budeme nechávat vyvážet podle potřeby. Je obnovena jakási historická krytá dřevěná terasa v místech, kde býval seník. Tam si lidé mohou sednout a odpočinout.

Novinkou je ale rozhodně útulna u krbových kamen. Zejména když bude sychravo… přijde horký čaj nebo griotka určitě vhod. Pamatovali jste na občerstvovnu?
Jistě. Liščí bouda kdyby sloužila i jako hospoda. Docela dost let i následně jako rekreační zařízení. Občestvovna tam tedy patří. My jsme nový Kristiánov chtěli pojmout jako výletní místo, kam si rodiny udělají i celodenní výlet. Zastaví se tu cyklisté a v zimě i lyžaři. Proto tam lidé najdou běžné občerstvení jaké v horských boudách nabízejí.

Jak bude provoz fungovat?
Začneme jen víkendově a pro ohlášené školní výpravy nebo zájezdy otevřeme v týdnu. Od poloviny června pak každodenní provoz, zhruba do poloviny září.

Ono to na Kristiánově není vůbec jednoduché. Svítí se svíčkami…
My máme petrolejky. Jedinou elektřinu, kterou se daří zajistit, je benzínovým agregátem. Není to úplně optimální, je hlukem na obtíž. Snažíme se tedy všechny spotřebiče mít na plynové bomby nebo náhradní zdroj.

Spousta novinek a hluboko v horách rekonstruovat nebylo jednoduché. Na kolik akce přišla peněz?
Necelých dvanáct milionů korun a prostředky poskytlo ministerstvo kultury.

Kristiánov je součástí Muzea skla a bižuterie, čtěte ZDE

Co nového bude v expozici a jak moc se rozrostla?
Expozici jsme nazvali Sklářská osada Kristiánov. Lidé tam najdou starý známý model, ale kompletně repasovaný na novém podstavci. Uvidí a budou si moci i sáhnout na sortiment, který se tu vyráběl. Budou si moci natáhnout tyčinku, zasadit kameny do bižuterního komponentu, zůstává oblíbená mašinka na navlékání rokajlu. Poprvé otevřeme podkroví. Tam bude odpočívárna pro děti. Najdou skládací model osady z kostek. Kdo složí dobře dostane indicie pro hledání pokladu bájného čaroděje Tamana.

Čarodějný poklad???
Moc neprozradím! Přijďte. Děti jej budou hledat na malém naučném okruhu, což je cestička kolem pozůstatků dalších bývalých objektů osady. Každý rok bude na jednom z nich ukrytý bájný poklad.

Pamatovali jste se stezkou i na dospělé turisty?
Dosud se málo vědělo, že Kristiánov patří k Muzeu skla a bižuterie. Rozhodli jsme se tedy propojit Liščí boudu a naší hlavní budovou prostřednictvím naučné stezky Cestou jizerskohorských sklářů. Celkem 11 zastavení na devatenáctikilometrové trase a mohou na ni i soutěžit o unikátní exkluzivní dárek.

Zůstane velká zářijová akce, Mariánská sklářská pouť?
Určitě. Ponese se ale více v duchu skla. Chtěli bychom výrobu skla na Kristiánov vrátit v co největší míře. Už jí tedy neříkáme Mariánská sklářská pouť ale Sklářská slavnost na Kristiánově. Začne ale, jak jsou lidé zvyklí, tradiční mší. Máme slíbeny od řady firem nejen ukázky ale i dílny pro návštěvníky. Dnes už mohu slíbit třeba dvě sklářské pece.