Divadelní jeviště si pro své poslední turné zvolila kapela Chinaski, která se s programem Autopohádky zastavila ve čtvrtek také v České Lípě. Herecký talent prokázal nejen frontman skupiny Michal Malátný a sál, který zaplnili fanoušci několika generací, se dobře bavil.

První díl Autopohádek vydala skupina v roce 2004. Úsměvné příběhy z pera Jiřího Marka doplnila tématickými písničkami, ve kterých svůj textařský talent uplatnil loni zesnulý bubeník Pavel Grohman. „Tak se nám natáčení zalíbilo, že jsem se loni rozhodli natočit druhý díl a letos s Autopohádkami opět vyjet mezi lidi,“ řekl zpěvák Michal Malátný, který se v divadelním provedení pohádky O Plivníkovi ujal role vypravěče i hlavní postavy příběhu šoféra Josefa Krupičky.

Přítomní se tak z pohádky dozvěděli, co jim hrozí, když nebudou pravidelně mýt své auto. Usadí se jim tam Plivník, kterého hlasově skvěle předvedl baskytarista Ondřej Škoch. Ten diváky bavil i v roli policisty a své herecké úlohy si užívali i zbývající členové Chinaski. Příběh skupina proložila písněmi z obou dílu Autopohádek a nechyběl ani poslední singl Hvězdy nad hlavou.

Slibně zněla věta Michala Malátného, který na úvod druhé – koncertní – části prozradil, že zazní písně, které tak často na koncertech kapela nezařazuje. Pravidelní návštěvníci jejich koncertů mi však jistě dají za pravdu, že slibu příliš nedostáli a z méně známých songů vybrali jen Kytaristu a Měsíc.

Bez osvědčených hitů by ale publikum zřejmě odcházelo zklamané, a tak v akustické verzi zazněly písně 1. signální, Drobná paralela, Můj svět, Dobrák od kosti i Tabáček. A zabralo to. Lidé svým potleskem vrátili kapelu na přídavek dvakrát a nemalá skupina fanoušků si nenechala ujít ani závěrečnou autogramiádu.

Do divadelních prostor se zjevně vydali i fanoušci, kterým vyhovovaly rockovější začátky skupiny. Na otázku Michala Malátného, jakou píseň by přítomní chtěli slyšet, se několikrát ozvaly songy jako Vinohradská, Punčocháče nebo Vinárna u Valdštejna. „To se sem příliš nehodí, jsou tu i děti,“ reagoval s úsměvem frontman. Měl pravdu.

Zbývá tak doufat, že Chinaski jednou vyjedou na turné, na kterých uslyšíme více písní z prvních dvou desek. Jen si nejsem jistá, jaký by například pro písně Punčocháče, Moc toho nevim, Coura nebo Zuby umělý měla skupina zvolit neobvyklý interiér… :-)