Kalendář hudebních festivalů v Libereckém kraji se letos rozroste o jednu novinku. Už v pátek 1. června ožije hudbou letiště v České Lípě. Vystoupí No Name nebo Mirai. „Velkým snem je rozšířit festival do dvou dnů,“ říká ředitel pořádající organizace Kultura Česká Lípa Petr Novák.

Kde se zrodil nápad na pořádání open-air festivalu na českolipském letišti?
Chtěli jsme udělat krok dopředu a trochu vybočit ze zajetých kolejí pořádání koncertů v kulturním domě, představení v divadle či organizací městských akcí. A dát lidem další možnost kulturního vyžití. Vyzkoušeli jsme si to loni, kdy jsme na začátku června na letišti uspořádali koncert kapely Divokej Bill. Chtěli jsme si areál osahat, zjistit, jaké jsou tam možnosti s ohledem na parkování, prostory pro stánky, potřeby na elektřinu a podobně. Zkrátka jsme chtěli zjistit, jestli bude možné areál do budoucna pro podobné akce využít. A protože se loňská akce vydařila, řekli jsme si, že do toho půjdeme.

Hudba, pohoda i déšť. Sobotní festival Rozmarné léto na pláži Klůček u Máchova jezera nabídl vše, co k takové pravé letní akci patří.
Rozmarné léto se blíží. Bude plné pohody, říká organizátorka Martina Jablanovská

Na co se mohou návštěvníci festivalu Letiště 2018 těšit?
Připravili jsme čtyři koncerty: vystoupí kapela Čechomor, slovenští No Name, kapela Mirai a domácí českolipskou scénu bude zastupovat skupina Los Chuperos. V čase mezi jednotlivými koncerty se budou moci návštěvníci vyřádit na několika atrakcích. Letošní ročník je takový testovací. Do budoucna bychom rádi program rozšířili a spojili akci s dětským dnem.

Je v plánu, že by se festival protáhl do více dnů?
Je mým zatím tichým záměrem dosáhnout minimálně dvoudenního festivalu, pozvat více kapel a rozdělit program na sekci dětského dne a festivalovou část. Pokud se letošní ročník podaří, mohlo by to být už v příštím roce. Chceme z festivalu udělat novou tradici, jakou byl třeba Čtverec, který se na českolipském letišti kdysi pořádal.

Festival Proměny na Jablonečku.
OBRAZEM: Zaniklá obec Jabloneček ožila festivalem

Do podobné akce jste se pustili poprvé. Co se ukázalo jako největší úskalí?
Je to náročné organizačně i finančně. Bez mimořádného příspěvku od zřizovatele, tedy města, bychom festival pořádat nemohli. Náklady se pohybují kolem milionu korun. Největší obavu teď máme z počasí, venkovní akce jsou na něm závislé, je to alfa a omega úspěšného festivalu.

Inspirovali jste se na jiných festivalech?
Na konkrétní akci asi ne. Obecně mám rád venkovní koncerty, kdy si lidé užívají, že nejsou zavření v určitém prostoru, ale mají možnost posedět na trávě, dát si něco k jídlu a pití a nejsou svázání sálem. Vždycky mi to přišlo fajn a cítil jsem potřebu, aby také v České Lípě byla možnost nějakého open air festivalu větších rozměrů.

Požár lesního porostu v těžkém terénu ve svahu u obce Dubá - Korce.
FOTO: Hasiči už třetí den bojují s požárem. Lokalizovali jeho ohnisko

Blíží se městské slavnosti v České Lípě, které jsou také hodně o hudbě. Jaký program chystáte na ně?
Podařilo se nám domluvit legendu slovenské populární hudby Tublatanku. To bude velké finále. I s ohledem na festival Letiště jsme se další složení kapel snažili koncipovat tak, aby si všechny cílové skupiny přišly na své. Na slavnostech tak vystoupí Banjo Band Ivana Mládka, Fešáci, kapely Zrní nebo Poletíme? a pro mladší publikum pak Light & Love či Jakub Ondra.

Prozradíte i něco z podzimního programu?
Mohu potvrdit koncerty kapely Mandrage a Davida Kollera a návštěvníci se mohou ještě letos těšit i na skupinu Kryštof.