Zahájení provozovatelé muzea, manželé Rydygrovi, spojili i s příjemnou besedou, kde Jaromír Misík a Lukáš Dalecký vyprávěli o své velké lásce historických kolech. Oba nadšenci jsou neuvěřitelnou studnicí vědomostí a znalostí podrobných detailů o historii výroby i technické stránce jízdních kol.

Jaromír Misík sedlá převážně vysoká kola, s nimiž jezdí na akce po celé republice. Ke koníčku jej přivedla televizní reportáž o výstavě těchto kol na Křivoklátu, netrvalo to dlouho a brzy měl jedno z nich doma.

„Svoji první repliku jsem si pořídil v roce 2004 od slavného jezdce Pepy Zimovčáka," říká Jaromír Misík, který je dnes členem Českého klubu velocipédistů, založeného roku 1880. Každý rok jezdí mimo jiné takzvanou Pražskou míli, která je tradiční připomínkou založení klubu.

Lukáš Dalecký má doma historických kol tolik, že se mu téměř do domu nevejdou, a pochopitelně také tolerantní ženu. Jeho vášeň začala projížďkou na vysloužilém kole, které nalezl v kovošrotu. Vlastní stroj si pořídil na jedné burze. Když jich měl pět, napadlo jeho známé, že by se na nich mohli v dobových kostýmech projet v průběhu slavností na zákupském náměstí. Druhý den mu kamarádka přinesla výtisk Českolipského deníku, kde byli účastníci jízdy na titulní straně, a to jeho zájem nezadržitelně rozdmýchalo.

Výstava potrvá do září, kdy ji nahradí pro změnu výstava nožů. Muzeum je otevřeno v pondělí až pátek, od 11 do 15 hodin, o víkendu po telefonické domluvě. V muzeu jsou k vidění i další zajímavé expozice týkající se převážně historie místní papírenské výroby.