Nuda v Brně, Vratné lahve, Lidice, Václav, Horem pádem, Protektor a další skvělé české filmy. Se všemi snímky je spjatý herec, režisér, muzikant a scénárista Jan Budař.

Tentokrát se představí jako hudebník se svou kapelou Eliščin band. Do Liberce zavítají v pátek 18. května do Klubu Vlak. Koncert začne 
v 20.30. Na čem Budař právě dělá, na co se mohou posluchači v pátek těšit, jaký si přál k rozhovoru titulek a další zajímavosti se dočtete v rozhovoru.

Narodil jste se ve Frýdlantu, který je jen malý kousek od Liberce, jaké máte vzpomínky na sever? Vracíte se sem rád?

Moc rád. Rodné místo má člověk většinou jen jedno. 
V Liberci jsem chodil do školky a do první třídy, takže pokud si to přečtou někteří moji spolužáci a spolužačky, ať určitě přijdou na koncert, moc rád bych zas uviděl ty milé dětské tváře.

Na co se mohou návštěvníci koncertu v libereckém Vlaku těšit? Jak bude vystoupení probíhat?

Mohou se těšit na to, že jim představíme naše chystané album Lehce probuzený, zahrajeme ale i písně z našich dvou předchozích alb. Možná dojde i na komický step. Uvidí 
a uslyší skvělé hudebníky 
z kapely Eliščin Band. Každý náš koncert je jiný, vždy záleží na tom, jací se sejdou diváci a jak na sebe vzájemně reagujeme. Podle toho je většinou buď větší, nebo menši legrace. Já se rad směju a baví mě, když se smějí i jiní. Ale máme i písně 
k zamyšlení, například Lidice.

Co je teď u vás aktuální? Točíte nějakou desku, chystáte se něco režírovat?

Dokončujeme nové album Lehce probuzený, které vyjde, když věc půjde, jak si přejeme, 21. září. Jsou na něm písně jako Miss vesmír, ta je jen o hezkých lidech, Pokojoví dravci, ta je o životě v páru, Milování-Nuda v Brně?, to je dosud nepublikovaná verze něžné písně z filmu Nuda v Brně. Taky tam bude píseň Když zavřu oči, to je zase zatím nevydaná verze písně pro film Protektor. Budou tam i milí hosté, mimo jiné skvělá jazzová zpěvačka Elen Sonensine. Taky plánujeme vydat zpěvník a udělat reedici našich dvou předchozích alb Uletěl Orlovi a Proměna. Chystáme se natočit taky pár klipů a jeden z nich bych chtěl režírovat já.

Co byste čtenářům prozradil o očekávaném filmu Polski film, ve kterém budete hrát? Prozrazujete ze svého mládí hodně? Budou diváci překvapení?

Já moc neprozrazuju. Hraju tam sám sebe, ale jak nám všem tvrdil režisér Marek Najbrt, to, že všichni hrajeme sami sebe, ještě neznamená, že jsme to my. Myslím, ze to bude unikátní dílo. A hlavně věřím, že to bude skvělá zábava. Hlavní čtveřice: Liška, Matonoha, Daniel, Poláček je hodně slibná.

Teď jedna otázka přímo pro mě. Miluju film Vratné lahve, vaše role byla skvělá, jaký máte vztah k tomuto filmu a ke Zdeňku Svěrákovi?

Děkuju! Já obdivuju Zdeňka Svěráka! A pracovat s ním byl můj splněný sen. Stejně tak jako pracovat s jeho synem Honzou. Modlím se, aby se mi to ještě někdy poštěstilo.

Na internetu jsem se dočetla, že rozhovory dáváte hlavně proto, abyste nalákal fanoušky na kulturní akci a že byste si nejradši napsal sám i titulek. Byl to už starší článek, máte pořád tento názor? Jaký byste si přál titulek k našemu rozhovoru?

Pozn. redakce: Jan Budař je vtipálek, odpověděl nám rusky. Věříme, že většina čtenářů by si s azbukou poradila, ale raději vám rovnou naservírujeme překlad. Snad je to správně, překládal to Google Translate.

Děkuju, to je milé. Ano, rozhovory dělám hlavně kvůli tomu, abych lákal na akce, jichž se účastním. K tomuhle článku bych si napsal titulek V Liberci lehce probuzený? nebo Jan Budař ve Vlaku.

Poznámka

JAN BUDAŘ a Eliščin Band

koncert

Kdy: pátek 18. května od 20.30

Kde: Klub Vlak, Liberec

Více na: facebooku kapely nebo na webových stránkách www.janbudar.cz