Kouzelníci, zpěváci, krotitelé zvířat, baviči a akrobaté! Ti všichni se sejdou na soutěži českých talentů v Naivním divadle. Nová hra s názvem Loutky hledají talent má premiéru v sobotu 6. října od 18 hodin.

Autorem hry a zároveň dramaturgem je Vít Peřina, režie se ujal Tomáš Dvořák, který v Liberci již režíroval řadu mezinárodně oceňovaných inscenací, například Alibaba a čtyřicet loupežníků, Bezhlavý rytíř, Labutí jezírko a jiné. Novinkový titul vypráví příběh nepříliš úspěšného kouzelníka Františka, kterého osloví jednoho dne tajemný manažer a nabídne mu smlouvu o zastupování, a především úspěch a slávu. Podmínkou k Františkově proslavení je výhra v soutěži Supertalent. Podaří se Františkovi probojovat skrze všechna postupová kola až do finále? Zvítězí? A bude mu ta výhra nakonec stát za to? To autor Vít Peřina neprozradil, ale pokusil se v rozhovoru hru více přiblížit.

V nové hře aktuálně reagujete na boom talentových soutěží, jak vy sám se díváte na toto soupeření?

Jsem přesvědčen, že z naší komedie bude od první vteřiny jasně a zřetelně patrné, co si o úrovni těchto soutěží myslíme. Ostatně, jedna z postav to ve hře doslova říká: „Vždycky mě fascinovalo, kdo všechno je ochoten se těchto soutěží zúčastnit a co všechno je schopen udělat pro postup."

Vít Peřina:

LOUTKY HLEDAJÍ TALENT

Talentová soutěž v loutkovém provedení

Naivní divadlo, Liberec

Premiéra: sobota 6. října od 18 hodin

Vhodné pro žáky 5. 9. tříd ZŠ, studenty SŠ a dospělé.

Hlavní hrdinou je kouzelník František. Je to kouzelník z reálného světa nebo budou ve hře i nějaké nadpřirozené jevy?

František je nepříliš úspěšný kouzelník, který se pokouší proslavit v televizní talentové soutěži. Spíš takový zoufalec, byť s hodným srdcem. Ale jelikož se naše komedie prolíná s motivy z jedné velmi slavné hry (neprozradím jaké), v níž není o nadpřirozené jevy nouze, tak na opravdová kouzla a čáry také dojde.

Kolik postav ve hře vystupuje, jaké je herecké obsazení?

Postav je v ní přehršel, výtvarník Marek Zákostelecký nám musel nakreslit téměř dvě desítky marionet. Ale jelikož se jedná o čistě iluzivní představení, tak všechny party zvládne odehrát šestice našich loutkoherců. Adam Kubišta, Filip Homola, Tomáš Bělohlávek, Marek Sýkora, Michaela Homolová a nová členka souboru, Diana Čičmanová.

Tentokrát jste zacílili na starší publikum. Bude se představení líbit i dospělým?

Ano, po delší době Naivní divadlo připravilo loutkovou inscenaci určenou především mládeži a dospělým. Jestli se jim bude líbit, nemohu soudit. Ale režisér Tomáš Dvořák, který u nás už nastudoval takové „hity" jako bylo Labutí jezírko, Požár Národního divadla, Bezhlavý rytíř a řadu dalších, je myslím zárukou, že fanoušci loutkového divadla se určitě nudit nebudou.

TVŮRCI A HERCI

Autor: Vít Peřina

Režie: Tomáš Dvořák

Výprava: Marek Zákostelecký

Hudba: Vratislav Šrámek

Hudební spolupráce: Miroslav Ošanec

Dramaturgie: Vít Peřina

Herci: Adam Kubišta, Filip Homola, Tomáš Bělohlávek, Marek Sýkora, Michaela Homolová a nová členka souboru Diana Čičmanová