V nedělní podvečer 24. září rozezněl kostel Narození sv. Jana Křtitele v Kamenickém Šenově Hradišťan se svým primášem Jiřím Pavlicou. Bylo to již počtvrté v historii MHF Lípa Musica.

Po střechu zaplněný svatostánek v srdci sklářského kraje prozářily moravské lidové písně v osobitém podání stálice české hudební scény, která si již více jak tři desetiletí své publikum získává originálním pojetím lidové, ale i klasické a etnické hudby.

Znamenitá interpretace, originalita a duchovní hloubka, to jsou atributy, které si Hradišťan utvářený osobností Jiřího Pavlici nese ve své duši a jejichž zživotnění nabídl i vřelému, dlouho a vstoje aplaudujícímu šenovskému publiku.

Druhý týden letošní Lípy Musicy nabídl trojici různorodých projektů. V pátek se v takřka vyprodaném Prysku představilo česko-německé duo Aurea s neobvyklým spojení zpěvu, tradičních dechových nástrojů a s hudbou středověkou i lidovou. Sobotní večer ve Stráži pod Ralskem nabídl setkání se špičkovou intepretací barokní hudby v podání vynikající pěvkyně Hany Blažíkové a souboru Collegium Marianum.

Bachovská pocta a večer s flamencem

Třetí festivalový týden 16. ročníku Lípa Musica nabídne setkání s německými hosty. V úterý 26. září jej v královských Litoměřicích zahájí varhanní recitál renomovaného německého umělce Albrechta Kocha, který složí poctu Johannu Sebastianu Bachovi a dalším světovým mistrům. Koncert se koná v kostele Všech svatých od 19.00 hodin.

Na svátek sv. Václava zavítá festival tradičně do Jezvé, kde v kostele sv. Vavřince vystoupí přední německý tenorista Marcus Brutscher za doprovodu varhanice a cembalistky Barbary Marie Willi se slavnostním programem věnovaným cele osobnosti Johanna Sebastiana Bacha.

„Bach je mým nejoblíbenějším skladatelem, velmi se mu věnuji. Jeho hudba je plná vášní a je velmi autentická, miluji ho a těším se, že jeho skladby uvedu i na festivalu Lípa Musica v Jezvé, říká pěvec z Bavorska Marcus Brutscher.

V sobotu 30. září je v Centru textilního tisku v České Lípě připraveno setkání s temperamentním flamencem v podání dua významných německých kytaristů Café del Mundo.

Na svatováclavský koncert jsou vstupenky stále k dispozici, do Litoměřic zbývá posledních pár kusů a flamencový Tanec radosti je již zcela vyprodán.