Jak se proměnily ideály ženské krásy a jak si stojí mateřství vedle kariéry? I na takové otázky mohou najít odpověď návštěvníci výstavy Žena 2.0, kterou v libereckém Kultivaru uspořádala skupina komiksových kreslířek Laydeez do Comics Praha. „Máme pocit, že ženy a jejich role se v současnosti neskutečně proměňují,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek skupiny Tereza Drahoňovská téma komiksové expozice.

Modernizované dialyzační středisko českolipské nemocnice poskytne prostor pro 12 pacientů, akutní lůžko a izolaci.
FOTO: Krev čistí pacientům ve větším a hezčím

Příběhové obrazy vznikly na letním sympoziu. Zakladatelky dámské komiksové skupiny na něj pozvaly šest autorek, které si na týdenním soustředění předávaly zkušenosti a sdílely inspiraci, aby tak za omezený čas vytvořily díla na zadané téma. „Každý rok se jedná o zcela novou skupinu autorek, což ukazuje, že jich je opravdu hodně. Na sympozium je vybíráme podle toho, co nás během roku zaujme,“ popisuje Drahoňovská. Na jedné výstavě se tak setkají zkušené kreslířky i mladé studentky.

AFRODITA MEZI REGÁLY

I přes společné téma se různá díla velmi liší svým pojetím, jelikož každá autorka má na problematiku trochu jiný úhel pohledu. „Téma Žena 2.0 jsem se rozhodla zpracovat tak, že jsem jako hlavní postavu svého komiksu zvolila řeckou bohyni krásy Afroditu. Vsadila jsem ji do současného prostředí komerčních produktů a pomíjivých trendů. Při hledání starořeckých trendů jsem však zjistila, že ani v dobách Afrodity to nebylo o moc lepší. Takže výsledkem je poněkud komické srovnávání minulosti se současností,“ vykresluje jedna z autorek Helena Lasovská.

Vánoční trhy v Liberci.
Svařáky, betlémy, kolotoče. Vánoční trhy v kraji rozšiřují nabídku

Tvorbu Terezy Drahoňovské, která komiksu zasvětila svou diplomovou práci při studiích žurnalistiky, mohou zájemci vidět i na pozvánkách na výstavu, kterou tvoří květinami vyšívané srdce, jemuž dominuje právě nápis Žena 2.0. Dílo její kolegyně ze skupiny Štěpánky Jislové na expozici přenese pozorovatele na čarodějnický sabat 21. století. „Štěpánka se věnovala přenesení ženské role. V minulosti mohl takový sabat fungovat obětováním zvířat a tvorbou panenek, dnes už by to pravděpodobně bylo spíše obětování telefonů a počítačů s cílem shodit burzu,“ komentuje práci své kolegyně Drahoňovská.

První skupina Laydeez do Comics vznikla ve Velké Británii. V roce 2015 se do už rozrostlé sítě skupin v Glasgow, Leeds, Bristolu, Dublinu, San Franciscu a Chicagu přidala i Praha. „Asi před pěti lety jsem dělala rozhovor s britským komiksovým teoretikem Paulem Gravettem, který se znal se zakladatelkami a dal mi na ně kontakt,“ vzpomíná Drahoňovská. Tvorbu české skupiny za poslední tři roky si mohou zájemci prohlédnout nejen na výstavách, ale i v novém sborníku.

Defibrilátor. Ilustrační foto.
Nové přístroje zvýší šanci na přežití. Defibrilátory budou na Ještědu i Bezdězu