Pohádky o loupežnících, strašidlech, čertech, princeznách, ale i představení pro dospělé, včetně večerního koncertu známé zpěvačky Lenky Filipové.

Pestrý kulturní mix sloupské lesní divadlo nabídlo během letních prázdnin. Dohromady 16 představení navštívilo 7 600 diváků. Je to o 700 méně než v loni v létě, kdy padl dokonce desetiletý návštěvnický rekord. Sezonu přesto ve Sloupu hodnotí velmi pozitivně. „Přišlo sice méně lidí, ale na druhou stranu bylo také o jedno představení méně než loni, a tak lze říci, že byla sezona stejně úspěšná.

Obliba přírodního amfiteátru roste

Navíc letos nám velmi přálo počasí, na kterém jsme v podstatě závislí," chválí si Jaromír Studnička, starosta obce Sloup v Čechách.

Návštěva lesního divadla je podle něj pro většinu turistů, ale i místních lidí už tradicí. Stejně tak i některé soubory, které se na divadelních prknech střídají. „Vybíráme si pečlivě a přednost dáváme souborům, které už známe a se kterými máme dobré zkušenosti," vysvětlil sloupský starosta.

Poněkolikáté tak publikum ve Sloupu sledovalo pohádku S čerty nejsou žerty v podání souboru Mladá haluz z Desné nebo Loupežníka Rumcajse souboru z Litvínova. S divadelním zpracováním knihy Jerome Klapka Jerome pak v lesním divadle zazářil také českolipský soubor Jirásek.

Jednoznačně největší úspěch letos sklidilo představení divadelního souboru z Nového Boru N.O.P.O.Ď. Jejich volné pokračování Krkonošských pohádek si nenechalo ujít rekordních 1 100 diváků. S výběrem představení pro příští sezonu nechtějí ve Sloupu otálet. Jak doplnil Studnička, kulturní komise by o další sezoně měla začít jednat už letos na podzim. „Je třeba také poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se o provoz lesního divadla starali, a to od jarní brigády až po obsluhu v pokladně nebo organizaci všech představení," vzkázal sloupský starosta.

Příběh lesní divadelní scény ve Sloupu, která by v Čechách jen těžko hledala konkurenci, začal v roce 1921. Tehdy se místním podnikatelům a novoborským továrníkům za podpory hraběte Kinského podařilo sehnat 50 tisíc korun českých. Za ně pořídili pódium se sedačkami pro dva tisíce návštěvníků, nechali vyhloubit chodby v pískovcové skále a postavili pískovcovou věž i stěnu s gotickou bránou. První představení, drama Potopený zvon, se hrálo o Svatodušní neděli.

Divadlo, které si díky dobré akustice našlo časem zalíbení i mezi operními pěvci, čekaly další stavební úpravy po druhé světové válce. Poté ale v 60. letech začalo postupně upadat v zapomnění až došlo k jeho devastaci.

Původní lesk mu vrátily až aktivity, za kterými v roce 2004 stál tehdejší starosta Sloupu Antonín Silný a místní patriot Zdeněk Nedvěd. V areálu přibylo venkovní osvětlení, elektrická přípojka, v hledišti vyrostly nové sedačky a úprav se dočkala i přístupová cesta z obce.