Národní přehlídka sportovních filmů vyhlásila vítězné snímky. Ty budou na konci roku Česko reprezentovat na světovém finále v italském Miláně.

Hlavní cenu získal český snímek Kde já se tady beru z dílny České televize a v režii Ivana Stehlíka.

V jednotlivých kategoriích pak byly úspěšné: V reportážích: snímek Za zdmi Alkatrazu v režii Jiřího Kalemby z ČT. Ve sportovních osobnostech: Jaromír Jágr: stále na vrcholu v režii Milana Šímy z ČT. V dokumentech zvítězil snímek White Line v režii Tomáše Galáska ze společnosti Alternative NOW o.s. V metodických a populárně vzdělávacích snímcích vyhrál Kruté velikonoce v režii Ivana Stehlíka z ČT. V kategorii Olympijské hry olympijské ideje znovu snímek Kde já se tady beru. V kategorii Děti a sport byl úspěšný snímek Copinka se učí zachraňovat v režii Veroniky Sobkové z ČT.

Sportu zdar

Mimo soutěžní kategorie udělila porota zvláštní ocenění snímkům z dílny ČT Sám na vlnách a Sportu zdar a polskému snímku 2xPol.

„Jednou z posledních předávaných cen byla Cena Jiřího Kössla, kterou uděluje na návrh poroty Český olympijský výbor. Cenu jsme udělili za celoživotní naplňování olympijských ideálů Daně Zátopkové," řekl vicepresident festivalu Vladimír Boháč.

Druhý nejstarší

O výsledcích rozhodovala odborná festivalová porota v čele s Dr. Františkem Kolářem CSc, která nejdříve vybírala z 31 přihlášených snímků, z nichž však dva vyřadila pro nesplnění soutěžního statutu. Přihlášené snímky byly z ČR (21 snímků), po dvou z Ruska a Polska a po jednom z Německa, Rumunska, Francie, Španělska, Švédska a Itálie.

Liberecký festival, který je druhým nejstarším v rámci „celosvětového okruhu", se nachází ve společenství národních festivalů v takových velkoměstech jako jsou např. Istanbul, Kampala, Peking, Barcelona, Los Angeles, Rio de Janeiro a Miláno.

„Z letošního ročníku bych doporučil řadu snímků ať již je to snímek Podzim šampionů o úspěchu našich tenistů, snímek Kruté velikonoce o tragédii Hanče a Vrbaty, nebo snímek Jaromír Jágr: stále na vrcholu, či snímek o životě Dany Zátopkové Kde já se tady beru," dodal Vladimír Boháč.