Teenager David Tichý z Nového Boru, osmnáctiletý student oktávy českolipského gymnázia, už od školky hraje na klavír a ve své věkové kategorii patří mezi nejtalentovanější klavíristy v Česku. Exceloval v mnoha klavírních soutěžích, kde se interpretovala klasická hudba. Teď ale udivuje svět svými předělávkami, takzvanými cover verzemi, rockových skladeb.

„Před třemi lety mě napadlo, když už dobře ovládám klasickou hudbu, že bych mohl zkusit něco nového a začal jsem předělávat rockové skladby mých oblíbených kapel. Nejraději mám žánr, který se jmenuje post-rock," vypráví David Tichý.

Vlastní interpretaci klavírních předělávek alternativního rocku si David natáčí na videa, která umísťuje na portál YouTube. Tady ho také docela rychle objevila švédská kapela Cult Of Luna, jejíž songy David upravil. Švédy klavírní výkony novoborského mladíka natolik zaujaly, že ho pozvali na festival do Londýna, který sami organizovali, a David tu zahrál jejich upravené písně.

„Vystupoval jsem už odpoledne, moc lidí tam ještě nebylo, ale i tak to pro mě byla velká čest," říká skromně.

Zaujal už také Australany

Mimochodem Davida si všimli také už na druhém konci planety. Podobně jako Cult Of Luna zaujaly předělávky jejich vlastních věcí na YouTube třeba australskou kapelu Sleepmakeswaves, která si video s Davidovou cover verzí jejich skladby rychle připíchla na své facebookové stránky a Davidovo video tam teď sklízí ocenění od lidí z celého světa, takže padají pochvaly od „awesome!" až po „muy muy bueno!".

Pátek 24. 10.• David Tichý & LKP neskutečně talentovaný osmnáctiletý klavírista z Nového Boru a jeho trio
(v klubu U bílýho černocha v KD Crystal)

Kdo ještě neměl příležitost Davida slyšet hrát, neměl by si nechat ujít páteční koncert v jazzovém klubu U bílýho černocha. „Koncert, který tu zahrajeme, bude mít dvě části. V první části budeme hrát naši vlastní tvorbu kapely LKP, se kterou už hrajeme asi čtyři pět let. Hrajeme normálně elektricky takový alternativní rock, ale předěláme to do akustické podoby. A druhá půlka bude čistě jen s klavírem, na který budu hrát právě předělávky oblíbených kapel," popisuje David.

Když si poprvé přijel do nového klubu v českolipském Crystalu „jen tak zahrát", lidé z kanceláří v Crystalu se v úžasu přišli rychle podívat, co se děje a kdo to tak nádherně hraje. „Přijel do klubu na kole. Sedl si za piano a hrál. Úplně jinak a my všichni jsme jen zírali," říká Pavel Šmíd, který klub U bílýho černocha v červenci otevřel. „Kvůli Davidovi jsme nechali pořádně naladit piano, které v klubu máme, a páteční večer nebude mít chybu."

David Tichý s LKP vystoupí v klubu jen dva dny po slavném Rudym Linkovi, který U bílýho černocha hraje už dnes večer.