Pro turnovské kino Sféra byl rok 2018 v dosavadní historii vůbec nejúspěšnější. Dorazilo do něj téměř 31 tisíc lidí, o pět tisíc víc než rok předtím. „Velkým překvapením je úspěch filmu Bohemian Rhapsody, který jsme nečekali. Silnou pozici v Turnově potvrdily české filmy a Mamma Mia vytěžila maximum z letního kina. Trochu překvapením je absence animovaných filmů mezi pěti nejnavštěvovanějšími snímky,“ říká za turnovské kino Pavel Křupař.

Rekordní Hejnice

Příjemné bylo bilancování také v Hejnicích. Do maličkého kina na úpatí Jizerek dorazilo během roku rekordních 7 540 diváků. „Je to nejvíce za celou éru digitálního kina v Hejnicích, naposledy byla podobná čísla v roce 2010 díky silným školním představením, které už nyní skoro nejsou,“ uvádí na sociálních sítích starosta Hejnic Jaroslav Demčák. I tady přilákal nejvíc lidí snímek Bohemian Rhapsody, který hejnické kino promítalo pětkrát.

Maturitní ples SOŠ a SOU 28. října Česká Lípa.
OBRAZEM: Maturanti SOŠ a SOU 28. října plesali ve stylu StarDance

Stejného vítěze hlásí i Kina Jablonec, kde se počet prodaných vstupenek loni zastavil na čísle 52 374, a rovněž Městské kino Nový Bor. Sálem tu loni prošlo 20 096 lidí. „V posledních třech letech je trend vzrůstající. I loni diváků přibylo. Vždy záleží na filmech v distribuční nabídce. Loni nejvíce lákaly snímky Bohemian Rhapsody, Tátova volha a Avengers,“ přibližuje jednatelka Kultury Nový Bor Ilona Rejholcová.

Až s třetím místem se čerstvý držitel dvou Zlatých Glóbů musel spokojit v kině Máj v Doksech. U Máchova jezera Freddieho a spol. přeskočilo třetí pokračování animovaného filmu Hotel Transylvánie a pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny. Úspěch sklidil i filmový debut Ondřeje Havelky Hastrman, který se natáčel i na Českolipsku.

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli z daleka.
FOTO: Tříkrálová sbírka vrcholí. Přispět můžete i formou dárcovských sms

Nesází jen na hity

„Velkou radost máme z diváckého zájmu o kompletní retrospektivu všech celovečerních filmů italského režiséra Paola Sorrentina, o krátkou přehlídku filmů Vary ve vašem kině, ale i o hudební dokumenty. Stejně tak mne těší i zájem o nezávislé a nízkorozpočtové filmy,“ hodnotí dramaturg dokského kina Miloslav Lomič.

Stabilně dobrou návštěvnost si podle něj drží i dva festivaly dokumentárních cestovatelských a sportovních filmů, které se v Doksech konají už devátým rokem Expediční kamera a Snow Film Fest. „Letos se kromě festivalů bude v kině konat rozšířená Retrospektiva filmů Ingmara Bergmana,“ dodává Lomič.

Ilustrační foto.
Nezaměstnaných v regionu na konci roku ubylo