Sto osmdesát kejklířů, divadelníků, mnichů, hudebníků, malířů, šermířů, pohádkových postav, věštkyň, loutkářů, chůdařů, ohněstrůjců a mnoho dalších vystupujících se představí v sobotu na dvaadvaceti místech v historickém jádru města Úštěk na 12. ročníku tradičního jarmarku.

„Lákadel je v letošním roce hodně. Za povšimnutí stojí řada pouličních divadel, kterých bude na jarmarku v letošním roce více než dříve. Vystoupí zde také Víťa Marčík s divadlem, které patří v České republice k nejlepším. Po zhruba deseti letech se vrátí také kardinál Richelieu s mušketýry,“ přibližuje Libor Uhlík, organizátor jarmarku.

První akce se uskuteční již v pátek večer, kdy ve zdejším kostele sv. Petra a Pavla vystoupí od 19 hodin „Svitanie“, brněnská folková skupina s Cimbálem.

Samotný jarmark pak bude zahájen v sobotu v 9 hodin, kdy bude otevřeno velké dobové tržiště. Následně (9.30–19.00) proběhne slavnostní zahájení akce a program na hlavní scéně na náměstí. Zajímavý program bude dále probíhat od 10 do 18 hodin na loutkové scéně v kulturním domě. Od 10 do 17 hodin bude ve dvoře vedle bývalé České brány k vidění Pohádkový svět se soutěžemi pro děti.

Po celý den bude od 10 hodin otevřeno také historické sklepení s čerty a strašidelné sklepení s mnichy. Program na hudební a divadelní scéně na náměstí bude probíhat od 10 do 16 hodin.

Šermíři se na své scéně za kostelem představí mezi 10. a 18. hodinou. Ve stejné době bude k vidění Úštěcký Montmartre – ulička umělců a ve dvoře fary hry a řemesla z dob Rudolfa II..

Na jarmarku se návštěvníci budou moci setkat také s družinou dobově oděných templářských rytířů vedenou velmistrem komturem Ekkem. Ti přivezou ke koštu vína z Čejkovic. „Cílem akce Putování s templáři není jen ochutnávka templářských vín, ale také pomoc s obnovou důležitých památek české historie,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice Lukáš Lukáš.

Návštěvníkům bude také zpřístupněna zdejší šatlava, a to od 9 do 18 hodin. Dále bude možné shlédnout ukázky sokolnictví, výstavy v galerii U Brány a v Pikartské věži. Otevřen bude rovněž kostel sv. Petra a Pavla a zdejší synagoga. V kostele se následně od 18 hodin uskuteční koncert litoměřického sboru Puelle Cantantes.

Od 20 do 22 hodin slibují pořadatelé strhující večerní podívanou, která bude plná hudby, ohně a kouzel. Večer zakončí průvod s loučemi a originálním ohňostrojem magistra Kellyho.

Na jarmark město Úštěk ve spolupráci se Zubrnickou museální železnicí vypraví historický motorový vlak.

Ranní spoj vyjede z Lovosic v 8.29, z Litoměřic horního nádraží odjíždí 8.44 a do Úštěka dorazí v 9.28 hodin. Vlak poté pojede už jen z Litoměřic v 11.41 a v 15.41 hodin s příjezdy do Úštěka ve 12.12 a v 16.12 hodin. Opačným směrem vyrazí v 10.28 a 14.28 a končí v Litoměřicích.
Poslední spoj z Úštěka pojede v 18.28 až do Lovosic s příjezdem v 19.24 hodin.