Na úvod nové sezony otevřelo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě výstavu více než padesáti historických fotografií z České Lípy z devadesátých let 19.století.

Jedná se patrně o výrazné torzo projektu vlastivědného spolku Excursionsclub fotograficky dokumentovat Českolipsko a vytvořit současně zásobu námětů pro zavedení novinky v poštovním styku, totiž pohlednice.

Kolekce velmi poutavě zachycuje denní život města, například stavbu železnice do Litoměřic, ale i povodně v Hrnčířské ulici. Mimořádně velká účast na zahájení výstavy potvrdila zájem místních obyvatel o historii města. Zájem fotografie vzbudily už loni v lednu, kdy je veřejnosti prezentoval Klub přátel muzea. Výstava bude v Maštálkově síni otevřena do 8.května.

Vernisáž výstavy se konala v rámci středečního výročí narození T. G. Masaryka. Předcházelo jí tradiční setkání u busty prvního československého prezidenta, od jehož narození letos uplynulo již 162 let, na českolipském náměstí.  

V příštím týdnu muzeum zahájí další výstavy. Od 14. března zde budou k vidění práce žáků a studentů výtvarného oboru z devíti Základních uměleckých škol Libereckého kraje, a to z České Lípy, Cvikova, Jablonce nad Nisou, Jablonného v Podještědí, Liberce, Mimoně, Nového Boru, Stráže pod Ralskem a Žandova. Výstavu bude možné navštívit do 29. dubna.

Druhá výstava je určena milovníkům fotografie. Nabídne historické i současné snímky hradu a kláštera Oybin, který je jednou z nejvýznamnějších památek Horní Lužice a vyhledávaným cílem turistů v Žitavských horách.  Výstava Hrad a klášter Oybin včera a dnes bude zahájena na svatých schodech 14. března od 17.00 hodin a potrvá do 29. dubna.