Hudebníci, pěvci, učitelé hudby, významné osobnosti, které přispěly k rozvoji hudby na Českolipsku. Na ty všechny se bude dnes večer vzpomínat v bazilice Všech svatých v České Lípě. Vzpomínku na ně podtrhnou tóny významného díla Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta.

Vzpomínku na zemřelé hudebníky vrací potřetí do České Lípy Severočeský filharmonický sbor pod vedením uměleckého vedoucího a dirigenta Josefa Zadiny a sdružení Musica Caecilia.

„Chtěli jsme vzpomenout na naše přátele a učitele, kteří už nejsou mezi námi, ale nechtěli jsme, aby výsledkem bylo jen pouhé koncertní provedení," popisuje Petr David, předseda Severočeského filharmonického sboru, jak před lety vznikal nápad na Requiem za zemřelé hudebníky. „Proto jsme celou akci spojili se dvěma listopadovými svátky, svátkem Všech svatých a památkou zesnulých."

Úvod celé akce bude navíc podle Petra Davida věnován bohoslužbě slova. Severočeský filharmonický sbor také sezval na akci rodinné příslušníky současných hudebníků i těch, na něž se bude v bazilice vzpomínat.

Skladba Requiem d moll K 626 patří mezi nejvíc pozoruhodné skladby Wolfganga Amadea Mozarta. Slavný génius totiž toto dílo nestihl dokončit a na uzavření skladby se pak podíleli hudebníci, které oslovila vdova po skladateli. V České Lípě zazní v podání Severočeského symfonického sboru (pod vedením Josefa Zadiny) a v doprovodu komorního orchestru českolipských hudebníků.

Na koho se bude vzpomínat? - symfonici chtějí vzpomenout na zemřelé hudebníky a pěvce z Českolipska, mimo jiné na: Josefa Šimka, Václava Veselého, Jaroslava Bruno Holoubka, Františka Kuchaře, Jana Křivánka, Jiřího Vomáčku, Emanuela Šaška, Jiřího Čížka, Ivo Jonáše, Slavěnu Drvotovou-Leschingerovou, Helenu Pustou-Hofmannovou, Bohumilu Hybšovou, Jaroslava Dušánka, Jana Čížka, Josefa Skálu, Josefa Adamce, Bohuslava Myslíka, Zdeňka Matoucha, Vratislava Svobodu, Jaroslava Šulce, Miroslava Pištoru, Vladislava Herajna, Miluši a Václava Šilhánkovy, Miroslava Fraise a další
- kdy a kde: sobota 9. listopadu od 19 hodin v bazilice Všech svatých v České Lípě, účinkuje: Severočeský filharmonický sbor