Předchozí
1 z 5
Další

Herec a režisér Petr Matoušek chtěl dělat divadlo po svém

Soubor Divadýlko na dlani založil Petr Matoušek se svou ženou v roce 1998. Na Českolipsku je jako doma. Znají ho především v Doksech, kde ochotníci pravidelně hrají. Petra tu můžete potkat i na každoročním masopustu.

Petr MatoušekZdroj: Deník

Rodák z Mladé Boleslavi Petr Matoušek je už šestnáct let ředitelem Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem a ještě déle principálem mladoboleslavského ochotnického spolku Divadýlko na dlani, kde funguje jako herec, autor a režisér. Svou lásku ke kultuře objevil už jako malý chlapec, kdy velmi rád četl. „Byl jsem schopný číst i pod peřinou, když jsem už měl spát,“ prozradil na sebe.

Petr MatoušekZdroj: Deník

Postupem času si velmi oblíbil knihy a hry Voskovce a Wericha. A právě ty ho v šestnácti letech přivedly do mladoboleslavského divadelního souboru Kollár, kde byl jeho první rolí posel v Ifigenii v Aulidě.

Petr MatoušekZdroj: Deník

I když se mu sen o profesionální dráze herce nevyplnil, chtěl mít s divadlem stále kontakt. Stal se šéfem umě-lecko-technického provozu divadla v Mladé Boleslavi a působil pár let v Divadle poezie Jarky Jenčíkové. Tam poznal svou třetí ženu, se kterou se rozhodli dělat divadlo po svém, a tak v roce 1998 vznikl divadelní soubor Divadýlko na dlani.

Petr MatoušekZdroj: Deník

„Mou láskou k divadlu nejvíce trpí asi rodina. Manželka vždy hrála ráda, ale dala přednost rodině. Někdo to udělat musel,“ směje se Matoušek. Protože si prý uvědomil, že má až moc volného času, začal psát také divadelní blog s názvem Do zákulisí, kam zaznamenává příběhy a úvahy o zá-jezdech a zkouškách Divadýlka, a připravuje podcast Divadelní kurýr, který zaměřuje i na amatérské soubory z blízkého okolí.

Petr MatoušekZdroj: Deník