Předchozí
1 z 8
Další

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

Jako asi nejdéle sloužící komunální politik Českolipska je známý díky mnoha „kauzám“, které vyprovokoval ze své pozice. Ať šlo o založení obecní dopravní společnosti BUS Kravaře s.r.o. v roce 1996, nebo zveřejňování občanů, kteří v obci páchali trestnou činnost, na obecních webových stránkách, nebývalou podporou místní školy a dalšími neotřelými aktivitami ve veřejném prostoru.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

O svém vlastním životě ovšem příliš nemluvil. Vystudovaný zemědělský inženýr Vít Vomáčka je rodilý Českolipák a pochází z učitelské rodiny, kde otec byl vysokoškolský pedagog (oceněný i titulem čestného občana města Česká Lípa) a matka učitelka na prvním stupni základních škol. On sám je rozvedený, ale má dvě dcery a tři vnučky.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

Pro otcův „škraloup“ v časech normalizace, neměl snadný přístup ke studiu. Začal se učit opravářem zemědělských strojů, než mohl absolvovat českolipskou „zemědělku“. Představa o pokračování ve studiu na vysoké škole také hned nevyšla a tak musel nastoupit dvouletou základní vojenskou službu. Díky studiu oboru chovatel měl možnost během vojny pracovat na vojenské chovné stanici u Aše. „Nelituji, na starost jsem měl 4 chovné psy, okolo 50 chovných fen a 200 štěňat. Tato služba mi dala mnohé, ale hlavně to, že starat se o psy vyžaduje opravdu čas a píli,“ říká dnes s odstupem let.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

Od mládí závodně plaval, kdy tréninky probíhaly v dnes již neexistujících lázních, v bazénu dlouhém 12,5 metru tam, kde je dnes parkoviště u OD Banco. Druhým sportem, který závodně provozoval, byl basketbal a to pod vedením legendárního učitele tělesné výchovy na Základní škole Slovanka – Čestmíra Kopřivy. Následovali bratři Dörflové a další.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert LůžekAž po vojně, kdy pracoval v Kravařích jako zootechnik, začal dálkově studovat Vysokou školu zemědělskou v Praze. V té době i krátkodobě působil jako pedagog na Střední zahradnické škole Děčín Libverda a SZTŠ Česká Lípa.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

„Psal se rok 1990 a já jsem se poprvé jako kandidát zúčastnil svobodných voleb. Od listopadu 1990 do května 1991 jsem vykonával funkci zástupce starosty obce Kravaře a od května 1991 funkci starosty obce Kravaře v Čechách. Vždy jsem kandidoval jako nezávislý kandidát,“ podotýká Vomáčka. Jak tvrdí, vždy jako starosta preferoval „kantořinu“ a úroveň školství ve své vesnici. „Ze sportu jsem si odnesl přesvědčení, že se vyplácí hrát fér a přiznat třeba i pomyslný přešlap, který dle mého názoru prožije každý člověk v každé profesi. A stejně tak, že se mají říkat i nepříjemné věci, avšak slušně a kulturně, neboť pouze ve férové diskuzi je možno nacházet pokrok a řešení,“ říká starosta-jubilant.

Vít VomáčkaVít VomáčkaZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

Podle Víta Vomáčky má každý člověk svou hodnotu a nezáleží na jeho vzdělání a povolání. „Neboť i nevzdělaný člověk může být člověkem moudrým, který mne může obohatit. Apropos - zažil jsem několik vysoce vzdělaných lidí, které ale za moudré lze považovat velmi těžce,“ uzavírá.

Vít VomáčkaSbírka Víta VomáčkyZdroj: Petr Pokorný, Jiří Jelínek, Robert Lůžek

Jeho návštěvy na radnici vždy upoutá spousta vyřezávaných hadů, i jiných artefaktů, které je zosobňují. „Fascinují mě. Chtěl jsem mít i živé, ale uvědomil jsem si, že by to bylo lidem nepříjemné, tak jsem začal sbírat tyhle dřevěné,“ vysvětluje Vomáčka. „Jsou to neskutečně férová zvířata, ty člověka nekousnou někde zezadu. Zákeřně na vás nezaútočí, to je mi sympatické.“