Předchozí
1 z 6
Další

V Maštálkově síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě probíhají každoročně výstavy, připomínající významná regionální výročí a osobnosti. Začátkem letošního roku oslavil sedmdesáté narozeniny archivář a vlastivědný pracovník Miloslav Sovadina, který zde, i když Českolipsko není jeho rodištěm a deset let již tady nežije, zanechal hluboké stopy.

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny

Archivních fondy zpracovával na vysoké úrovni a informace nalezené v písemných pramenech nenechával ukryté v archivních depozitářích. Napsal mnoho odborných článků, které publikoval v různých periodikách, v regionálním sborníku Bezděz i v Časopisu Matice moravské nebo Sborníku archivních prací.

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny

Jako samostatné publikace vydal Dějiny českolipského archivu a Dějiny správy na Českolipsku 1848–1990. Pozornost věnoval také práci bibliografické. Od roku 2000 začal zpracovávat jako pomůcku místním badatelům Bibliografii historicko-vlastivědné literatury okresu Česká Lípa, kterou dosud každoročně vydává zdejší okresní archiv, kromě toho sestavil bibliografii okresních novin Českolipský nástup nebo bibliografii prvních dvaceti svazků sborníku Bezděz. 

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny

Českolipsko se mu stalo druhým domovem. Nadchla jej nejen jeho bohatá historie, kterou se snažil ve svých článcích přiblížit veřejnosti, ale také krása zdejší krajiny a památek. Tu zachytil na fotografiích. Výstava v Maštálkově síni je průřezem jeho dosavadní tvorby. Na černobílých i barevných snímcích jsou zachyceny momentky z Českolipska, které milovník našeho regionu snadno pozná (Bezděz, Panská skála) a zvláštnosti zdejší krajiny.

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny

Je všímavý a fotografuje i věci, které se nám nelíbí, ale on jim dokáže vtisknout osobní kouzlo: pověšené prádlo na balkónech, opuštěné sídliště, odhozená černá fólie naplněná vodou. Má fantazii: starý stožár s dráty mu připomíná pavouka, kmen stromu tanečnici.

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny

Hlavním tématem, jeho snímků je příroda. Výjimečně přejde přes čáru z reality do abstrakce (Civilizace, Pustina) nebo si vypomůže technikou (Pod podloubím, Ulička). Ale příroda, to je neomezený inspirační zdroj a bezpočet variací, a ty provází jeho tvorbu od prvních fotografických pokusů.

Miloslav Sovadina.Zdroj: archiv M. Sovadiny