Předchozí
1 z 5
Další

Ocenění za zásluhy o rozvoj školství v Libereckém kraji převzal Zdeněk Pokorný z České Lípy.Zdroj: KÚ Libereckého kraje

Domov měl v Kolíně a do České Lípy byl kýmsi odeslán po vysoké škole na takzvanou umístěnku. V Lípě byl prvně už v roce 1954 jako student, tulák. „Působila na mě depresivně. Šedivé město, zaprášené, bez jakéhokoliv kouzla,“ vzpomínal v rozhovoru pro Deník.

Zdeněk Pokorný, bývalý starosta České Lípy, pedagog u vstupu do Vodního hradu Lipý, který se snažil zachránit, pozvednout z trosekZdroj: Deník / Petr Pokorný

Když v roce 1957 začínal učit na zdejší Jedenáctiletce, bylo k idyle daleko, ale poznal tu svou životní partnerku a s ní s nadšením objevoval mimořádnou krajinu v okolí. Od počátku svého působení v České Lípě byl členem památkové komise. V listopadu 1989 pro něj bylo samozřejmé, že se stal členem Občanského fóra.

Zdeněk Pokorný, bývalý starosta České Lípy, pedagogZdroj: Deník / Petr Pokorný

„Na žádné funkce jsem nemyslel, měl jsem své studenty. Když za mnou kolegové z Občanského fóra po volbách přišli, abych se stal starostou, tři dny jsem si tuhle výzvu rozmýšlel. Nakonec jsem si uvědomil, že slova nestačí, ale že činy je třeba dokázat oprávněnost změny,“ vypráví Zdeněk Pokorný.

Zdeněk Pokorný, bývalý starosta České Lípy, pedagogZdroj: Deník / Petr Pokorný

V posledních 20 letech se realizoval i ve svých výstavách, tematicky zaměřených fotografií doplněných esejemi.

Zdeněk Pokorný, pedagog a bývalý starosta České Lípy.Zdroj: Deník/Kristýna Brožová

„Šíření vzdělanosti a zájmu o kulturu jsem viděl i ve své přednáškové činnosti. Dodnes to bylo více než dva tisíce akcí. Později v rámci Akademie Jana Ámose Komenského jsem zorganizoval stovky setkání s význačnými osobnostmi a jejich přednášky. Potěší mě, když někdo z bývalých studentů zavzpomíná na Kruh přátel umění na gymnáziu a zájezdy za uměním. V kulturních hodnotách vidím důležitou součást života každého člověka i celé společnosti,“ dodává.