Avšak další zbrklé úsudky, polopravdy a výroky některých zastupitelů kraje včetně statutární náměstkyně hejtmana z posledních dnů byly pro mne impulzem k srovnání faktů i sdělení osobní zkušenosti:

Byl leden roku 2009, do Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa přichází nové vedení Libereckého kraje. Situace mezi personálem začíná být neklidná, spekuluje se o zájmech lobbistických skupin spojených s novým vedením na převzetí části zakázek a vlivu v nemocnici. Je zadán bleskový audit hospodaření, ve kterém v březnu 2009 společnost VGD konstatuje jakási zjištění, která jsou v rozporu se zjištěním statutárního auditora. Na základě tohoto auditu je odvolán technicko-provozní ředitel.

O tomto auditu následně prohlásí radní a předseda dozorčí rady Bursa, veřejně na zasedání dozorčí rady dne 15.12.2011, že „byl určen pouze k diskreditaci vedení". V dubnu 2009 jsou radními kraje delegováni do představenstva nemocnice reprezentanti konkurenčních nemocnic MUDr. Nečesaný a Ing. Trpišovský. Na veřejném shromáždění padají silná slova a sliby o zlepšení stavu nemocnice.

Ovšem intenzivně se pracuje na přenosu nákupů zdravotnického materiálu a léků z českolipské do liberecké nemocnice, operací endoprotéz do Liberce či Turnova atd. Vztah s krajskou VZP je kritický. Uvnitř nemocnice roste chaos, řídící struktury se rozpadají, zaměstnanci jsou frustrováni a demotivováni. Odchází generální ředitel, základní procesy řízení nemocnice kolabují. Až v září přichází nové vedení. A začíná trnitá cesta ke stabilizaci nemocnice…

Byl leden roku 2013, českolipská nemocnice je vnitřně stabilizována, má velmi korektní vztahy se zdravotními pojišťovnami, na vedoucích lékařských místech jsou renomovaní a uznávaní primáři, chystá se závěrečná fáze akreditace, nemocnice rozšiřuje spektrum poskytované péče o další lůžková oddělení. Konečně, po letech, začíná nemocnice se zásadní obnovou přístrojového vybavení. Nemocnice má tak jako většina nemocnic ekonomické problémy, navíc je v katastrofálním technickém stavu.

Do nemocnice přichází nové vedení Libereckého kraje. Situace začíná být neklidná, spekuluje se o zájmech lobbistických skupin spojených s novým vedením převzít část zakázek a vliv v nemocnici. Je zadán audit složité zakázky zateplení, ve kterém Ing. Novák, během dvou dnů, odhalí nesrovnalosti, ale tato zjištění jsou podrobena kritice odborné veřejnosti.

Cílem tohoto zjištění má být zastavení a nové soutěžení zakázky za více než 100 mil Kč. Na veřejném shromáždění zachmuřených tváří padají sliby o zlepšení stavu nemocnice. Soukromá osoba, pan Nečesaný se chystá -podle svých slov- ovlivňovat situaci zdravotnictví v Libereckém kraji a jedná s vedením kraje. Uvnitř nemocnice roste znepokojení a nervozita…

A pak, že se historie neopakuje!

Ing. Karel Kapoun, místostarosta města Doksy, senátor za Českolipsko, část Liberecka a Mělnicka, (člen dozorčí rady NsP 2009 2012)