Tomio Okamura nedávno na svém facebookovém profilu zveřejnil video z novoborské pizzerie, kde parta Romů diskutuje o předvolební kampani a tom, koho by měli volit. Lídra SPD Okamuru odmítají, protože je podle nich rasista a chce zastavit poskytování dávek v hmotné nouzi. Skupinka Romů se u stolu navzájem hecuje a vysílá vše živě na facebooku. Během videa ovšem také zazní z úst řečníka, že by měli Romové vzít nože a Okamury se zbavit.

Samo o sobě to zní jako hrozba, ale u hospodského stolu s rekvizitou jídelního nože, to spíš vypadá na hloupý vtip, jehož následky si nikdo z přítomných pravděpodobně neuvědomil. Jakmile se video dostalo k Okamurovi, vyvěsil si ho na profil, kde ho sleduje přes 300 tisíc lidí a začala mela.

Tomio Okamura (SPD).
Romové vyzvali k násilí na Okamurovi. Romské organizace se od nich distancují

V komentářích se neřešila jeho bezpečnost nebo výhrůžky Romů z videa, ale diskuze se zaplnila stereotypy a rasistickými komentáři na účet celé romské komunity v ČR. Okamura tak využil kauzu ke svému prospěchu. Tak jako v minulosti několikrát, našel menšinu ve společnosti a udělal z ní, bohužel v tomto případě za pomoci Romů, nepřítele všech.

Hlavně tedy voličů SPD, který podle průzkumů není málo. Okamura se tedy podle mého názoru rozhodně nemusí bát o život. Pokud policie, která případ vyšetřuje, dojde k jinému názoru a přidělí mu ochranku, tak se vsadím se, že Okamura i to využije ve svůj prospěch a promění to v zisk ve volbách.