Orkán Eberhard leckde polámal stromy i domy. S postupujícími změnami klimatu zaručeně těchto jevů přibude. Stejně tak sucha prachu, umírajících lesů. I přesto není málo lidí, kteří po každém větru nepochopitelně hudrují na stromy. Se zlobou volají po porážce klidně všech stromů, co kde po městě rostou, aby někdy náhodou z nich nespadla větev… Těmto spoluobčanům v České Lípě nyní určitě udělal radost ten, kdo bez varování rychle vykácel zbylé a hodnotné javory v Arbesově ulici. Do nebe volající lumpárna. Byly to stromy s nízkým kmenem, velmi vhodné do města jako uliční zeleň. Takových nemáme v Lípě nadbytek.

Na zámku v Horní Libchavě zahájili letošní sezónu pohádkou a prohlídkou s princeznou.
FOTO: Pohádkový zámek zahájil sezonu, provedla jím princezna

Když toto projde, tak na místě je strach, že vždy po větru nastane nekontrolovaný útok na stromy. Rozpoutávají ho zaslepení lidé. Třeba jedna zdejší občanka, které stromy údajně spadly na pozemek a nadělaly nějaké škody hulákala, že je to proto, že nebyly loni všechny vykáceny. Nenechala si vysvětlit, že jde o mimořádnou událost. Což dnes už chápou i pojišťovny a jako o viníku mluví o vyšší moci. Podle rozhořčené paní jsou viníky ti, kdo neudělají po městě „holoseč“.

Takové osobě je marné namítat, že její dům také nezbourají, když z něho za extrémní povětrnostní situace popadají střešní tašky nebo i kusy zdiva, které dokonce třeba i někoho zraní, nebo nedejbože zabijí. Buďme proto soudní a zvykejme si, že přichází některá rizika, která při nejlepší vůli nelze vyloučit. Při dopravních nehodách v Česku loni zahynuly stovky lidí, tisíce byly zmrzačeny, ale to kupodivu nikoho tolik neznepokojuje, jako když se v městském parku zlomí nebo vyvrátí strom. Rozumím. Auto je užitečné, dům je užitečný, jsou to majetky, za nimiž se lidé hnali.

Na zámku v Horní Libchavě zahájili letošní sezónu pohádkou a prohlídkou s princeznou.
FOTO: Pohádkový zámek zahájil sezonu, provedla jím princezna

Zatímco stromy jsou pro ně "zbytečné". O nenahraditelnosti stromů pro život nechtějí nic poslouchat. Dokonce si ani nepřiznají, že nebýt kmenů a korun stromů, tak například obrovská střecha z plechu, kterou vichřice strhala z českolipského internátu, nejspíš přistála na pár metrů vzdálených jejich bytech a automobilech. Hysterie je strašná věc.