Téměř denně řeší zdravotníci nemocnice v České Lípě problém s opilými občany. Trvá roky. Až před několika lety českolipští dostali možnost ty nejhorší případy odvézt na záchytku do Liberce, která dlouho chyběla celému kraji. Pro Českolipsko i jiné vzdálenější oblasti kraje to ale stále není výhra. Průměrně ošetří na příjmu nemocnice kolem 50 opilých pacientů měsíčně, které k nim většinou dopraví policisté či záchranka.

Petr Pokorný.Zdroj: DeníkV letních měsících pak toto číslo znatelně narůstá. Pouze nejtěžší případy odešle lékař do Liberce. Policejním „taxíkem“. Na to pak také doplácí radnice a občané, jelikož delikventa musí doprovázet dva strážníci, kteří tak chybí v ulicích. Na vrub města tak jdou měsíčně i stovky zbytečně najetých kilometrů.

Lékaři zatím nemají žádný nástroj, jak přítomnosti alkoholiků zabránit. Ošetřování zpitých lidí je práce nevděčná, nehonorovaná a za hranou právních rizik. Na pohotovostních ambulancích i lůžkových odděleních nemocnice se odehrávají dramata, která mají málo společného s medicínou. Nejen, že po části opilých zůstávají znečištěná lůžka a prostory nemocnice. Jsou i agresivní, uráží okolí, ničí vybavení … Zle ruší klid skutečných pacientů.

Ilustrační foto
Opilci zatěžují v České Lípě lékaře i policii. Agresivita u nich není výjimkou

Teror takových „pacientů“ obvykle přetrvává i po vystřízlivění. Nejen, že se neomluví, ale většina opilých zneužije nemocniční péči zdarma. Někteří si na ústav ještě stěžují či rovnou podávají žaloby na ochranu osobnosti. Dosavadní éra omlouvání a opatrného našlapování kolem lumpů musí skončit.

Řešením může být minimálně zřízení státní separace pro alkoholiky přímo v okresním městě, oddělené od opravdu nemocných. Její vyškolení zaměstnanci by v České Lípě neměli o práci nouzi. Ještě více by pomohla změna zákona, která výrazně omezí práva zpitého nebo zfetovaného člověka a stanoví až drakonicky tvrdý postih za způsobený kravál a pobyt na záchytce či nemocnici. Odpovídajícím trestem by mohly být klidně dva týdny „nucených prací“ - lidem na očích a ve prospěch veřejnosti, jinak stejně dlouhé vězení. Bez pardónu, pro bezdomovce nebo milionáře.