Vážený pane Kočandrle, v posledních týdnech zaznamenáváme ze strany vedení města soustředěné mediální útoky proti fotbalovému klubu Arsenal Česká Lípa, jejichž cílem je obhájit před občany skutečnost, že vedení města se rozhodlo nepodporovat fotbalový klub Arsenal v jeho sportovní činnosti ve třetí fotbalové lize Fotbalové asociace, ačkoliv podpora města našemu fotbalovému klubu v posledních letech byla vždy velmi významná a umožňovala fotbalovému klubu reprezentovat naše město po celé České republice.

Slovo starostky bylo zárukou

Tato podpora vycházela z jednání s paní starostkou Moudrou, na kterém se jednalo o příchodu hlavního sponzora pana Jiřího Jakoubka do českolipského fotbalového klubu.

K tehdy slíbené a řadu let dodržované podpoře paní starostka v článku své tiskové mluvčí sdělila, že podpora byla slíbena a také poskytována, nebylo ale řečeno na jak dlouhou dobu. Takže nyní již poskytována nebude, jelikož termín poskytování nebyl stanoven. Tomuto jednání jsem byl přítomen a podle slov pana Jakoubka bylo pro něho dostatečnou zárukou pro vstup do českolipského fotbalu slovo paní starostky Moudré.

CELÝ ČLÁNEK Na platy hráčů nedáme. Klub si musí peníze zajistit sám - ZDE

Na otázku, zda jste se byl někdy podívat na fotbalovém zápase Arsenalu, odpovídáte, že jste neměl čas kvůli maratonu, který souvisel s krajskými volbami.

Buďte rád, že jste v tomto maratónu nedopadl jako běžec Feidippides v roce 490 př. n. l, který ohlásil vítězství u Marathonu slovy „zvítězili jsme" a padl mrtev.

Vy jste sice nezvítězil, ale naštěstí zůstal živ. Jinak jste byl i s paní starostkou a ostatními zastupiteli zván na pohárové utkání s mistrem ligy Slovanem Liberec, které shlédlo na 2 tisíce diváků a na které nikdo z představitelů města nepřišel.

Odměny jdou z rozpočtu klubu

Pane Kočandrle, v rozhovoru prohlašujete, že nemůžete z veřejných peněz platit mzdy profesionálnímu týmu. Víte, že odměny hráčům jsou hrazeny z klubového rozpočtu? Tento je financován panem Jakoubkem jako hlavním sponzorem, dále příspěvky dalších sponzorů, ze zdrojů města, ze Sportovního klubu a dalších, přičemž náklady na odměny hráčům činí zhruba 10-15 procent tohoto rozpočtu.

Tyto údaje jsou patrny i z každoroční uzávěrky, kterou vždy předkládáme vedení města a kterou máte k dispozici.

Nelze si myslet, že výdajová stránka je zatěžována jen náklady na odměny hráčům, jsou zde i další nezbytné výdaje pronájem hřišť, kabin, šaten, doprava, sportovní vybavení, údržba hřiště č. 2, náklady na rozhodčí, které při domácím utkání činí 8-10 tisíc Kč a řada dalších výdajů.

Je Vám známo, že pan Jiří Jakoubek, jakožto hlavní sponzor, zaměstnává ve svých firmách 7 až 8 hráčů a tím pokrývá rozhodující část nákladu na odměny?

Na základě čeho tvrdíte, že sportovní klub je čtyřiceti- procentním vlastníkem Arsenalu? Pro Vaši informaci: SK Česká Lípa vlastní 8% akcií Arsenalu a jeho předseda je spolu s předsedou FK Česká Lípa a s panem Jakoubkem členem dozorčí rady Arsenalu.

Na Špičáku se nedají hrát utkání

O tom, že vzájemná komunikace mezi městem a Arsenalem a Fotbalovým klubem se zvrhla v mediální výměny názorů místo společného řešení problémů, svědčí i ta skutečnost, že město vybudovalo, jak tvrdíte za 20 milionů korun umělou trávu na Špičáku, aniž by se s představiteli fotbalu poradilo, nebo je alespoň o chystané výstavbě informovalo.

Výsledkem této hurá akce je hřiště, na kterém se bohužel nedají hrát mistrovská utkání ani žáků. Proč nemohlo být investováno oněch 20 milionů korun do výstavby hřiště s umělou trávou na městském stadionu, a to podle regulí českého fotbalového svazu?

Proč jste neodpověděl na dotaz redaktorky Českolipského deníku Radmily Pokorné k článku tiskové mluvčí města a řekl jste, že nemáte názor na článek psaný Vaší tiskovou mluvčí? Tak kdo za názory prezentované tiskovou mluvčí města odpovídá, když se vrcholný představitel města odpovědností zříká?

Likvidace fotbalu dospělých

Vážený pane Kočandrle, město Česká Lípa je po celé republice známo tím, že se zde léta hraje fotbal na třetiligové a v minulosti i na druholigové úrovni.

Bohužel dnes jsme svědky toho, že ze strany vedení města se dělá všechno pro to, aby se fotbal dospělých v České Lípě zlikvidoval. Vaše tvrzení, že podporujete pouze mládež, se mi zdá farizejské, protože pro činnost mládežnických družstev nejsou vytvořeny materiální podmínky. Likvidací mužstva dospělých dojde k porušení přirozené kontinuity ve vývoji hráčů.

Protože není v České Lípě umělá tráva, která by měla parametry v souladu s podmínkami fotbalové asociace, nemohou mládežnická mužstva hrát vyšší soutěže než do úrovně kraje. To je také důvod, proč odešlo 35 mladých nadějných českolipských fotbalistů do jiných oddílů a měst.

Vážený pane Kočandrle, osobně proti Vám nic nemám, měl jsem možnost se s Vámi setkat a působil jste na mne jako sympatický člověk. Ale to, že požadavek fotbalového klubu Arsenal Česká Lípa na poskytnutí příspěvku na provoz, které v minulých letech dostával, otočíte v kategorický požadavek získání finančních prostředků na platy pro hráče, které nazýváte profesionály, ač jimi zdaleka nejsou, je buď nepochopení nebo záměr, jak občanům České Lípy celou situaci zkresleně presentovat a klub Arsenal tak postavit do světla někoho, kdo žádá o peníze pouze na platy fotbalistům. Že tomu tak není, víte stejně dobře jako já.

Shodou okolností jste se postavil do čela snah o likvidaci fotbalu dospělých v České Lípě.

A proto bych se chtěl zeptat, jsou Vaše názory v souladu s názory zastupitelů, a nebo se opírají o podporu 4,3% občanů České Lípy, kteří dali Vaší straně své hlasy při posledních volbách do krajského zastupitelstva?

Co říci závěrem stav, kdy se komunikuje přes média místo toho, abychom si sedli ke společnému stolu a hledali způsob, jak problémy řešit, je neúnosný. A jako student, který před 58 lety maturoval na českolipském gymnáziu, se ptám cui prodest - komu to prospívá?

PhDr. Karel Mrvík, předseda sportovního klubu Česká Lípa