Nepochybuji, že tak mimořádná situace u nás, v novodobé historii, ještě nenastala. A jen díky zcela evidentní, bezohledné politice lídrů současných vládních stran čeká spoustu našich spoluobčanů propad do citelné nouze a strádání. Zejména Nečasova ODS a Kalouskova TOP tak znovu popřela to, co veřejnosti slibovala před volbami.

Vysoká jednotná DPH se promítne do všeho, nenamlouvejme si - i do chleba, brambor a nezpracovaných ryb! Hlasovat hodlám jen pro takové změny u daně z příjmů, které budou znamenat obnovení daňové progrese ve formě několika pásem zdaňování tak, jak je to běžné ve všech vyspělých zemích.

Zvýšení českého DPH je neobvyklé i v rámci celé Evropy. V naprosté většině zemí EU, vyjma Dánska je zavedeno hned několik sazeb DPH. Po zrušení snížené sazby je zcela evidentní, že u nás nezanedbatelně zdraží potraviny, bydlení, energie, vodné, stočné, léky, noviny, knihy, učebnice, dětské pleny, doprava. Vstupné do muzeí, kin, divadel i zoologických zahrad. Lidé si budou muset odepírat investice do rozvoje „těla i ducha“.

Protestuji, protože nejsme Dánsko, které je asi jedinou výjimkou pokud jde o jednotnou DPH, a to ve výši 25 %. Nelze srovnávat nesrovnatelné. I když by někoho mohlo napadnout parafrázovat klasika, že stále je toho hodně shnilého v našem „státě dánském“. (V království dánském však jsou od daně osvobozeny některé služby jako například veřejná doprava, vydávání novin, zdravotní služby).

Souhlasím s tím, že modernizace penzí si v Česku žádá změny, nikoliv však takto perverzně. Politici Nečas, Kalousek, Drábek, John zatím neřekli, co provedou s rozdílem řady miliard, který ekonomové vypočítali. Na vyrovnání schodku důchodového pojištění totiž bude stačit zhruba polovina. V českém pseudokapitalismu prorostlém korupcí a chabou vymahatelností práva pak toto zjištění vyvolává oprávněné obavy.

Karel Kapoun, senátor za Českolipsko, část Liberecka a Mělnicka