Dlouhé dni se hecujeme, kdo co řekl, či neřekl do telefonu. Také sprostota se zabydlela od přízemí do nejvyšších pater.

Většina vysílání rozmanitých a roztodivných rozhlasů je breptání, které zapleveluje většinu prostoru. Bulvár se usadil snad už všude. Televizní zpravodajství, především některých firem, se zaplňuje hrůzami a plastickým referováním o neštěstí druhých a někdy ubíhají minuty, jen abyste si vychutnali krev na sekeře, kterou ten chlap mordoval.

Postupně se ustálila idea, že žijeme především a jsme tu na světě, abychom se bavili. Všechno by měla být zábava. Děti se to dovídají od prvních dní. A tak se snaží rodiče, učitelé, novináři, filmaři i herci. Měřítka jsou tomu podřízena a možná, že ani nepozorujeme, jak postupně snižujeme své nároky, jen když se všichni baví.

Připomenu jeden příklad, kdy jsem si znovu uvědomil, jak mnohé problémy naší společnosti vyvstávají ze ztráty jakéhokoliv nadhledu a podřízení se kšeftu v té velké hře na všeprostupující show. V sobotu 7. července měla část Sport, v rozšířeném deníku DNES 5 stran. Právě probíhajícímu 15. všesokolskému sletu byl věnován prostor 9 x 20 cm s jednou fotografií a 48 slovy. Koho to dnes zajímá, že se připomínalo 150 let od založení organizace, jakých podobných v české novodobé historii nebylo? V Praze právě cvičilo 10 500 cvičenců!

My přece referujeme o velkých sportovních show. První stránka (téměř celá) byla věnována „Elegán Roger, či miláček Andy". To je jinačí divadlo než nějací upachtění Sokolové se svými nicotnými skopičinami. Druhá strana sportovní části je také fantastická, koho by to nezajímalo: „Otázky a odpovědi: proč Jágr změnil dres a míří do Dallasu." Na další straně si čteme jak „góly bude hlídat video." Jinde, že „Wimbledon bude poprvé barevný", atd. atd.

Prý lidé chtějí senzace a hrůzy. Bavíme je tedy za každou cenu. Jenže chuť vyumělkovanosti, laciné velkoleposti, rozmanitých hrůz a prodávaného adrenalinu zůstává a usazuje se v našem společném organizmu. Jsme nespokojeni jak to s námi je a vypadá, ale většina podporuje všeobecnou bulvarizaci a postupné zbavování se hodnot, které vytvořily dlouhé řady staletí a generací. Copak mohou chudáci Sokolové obstát proti primadonám a našim milým a hýčkaným gladiátorům? SHOW! TO JE NAŠE!

Zdeněk Pokorný, pedagog a bývalý starosta České Lípy